Στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF ο Αμπντάλα Φράντζι, σύμβουλος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς, εξηγεί γιατί το νέο ειρηνευτικό σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους Παλαιστίνιους.Η αντίδραση στο ειρηνευτικό «σχέδιο του αιώνα» που παρουσίασε χθες βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος, περιστοιχισμένος από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γκαντς, δεν άργησε να έρθει. «Ανήκει στα σκουπίδια της ιστορίας» είπε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Ξαναλέμε όχι». Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF ο παλαιστίνιος διπλωμάτης και σύμβουλός του Αμπάς, Αμπντάλα Φράντζι, εξηγεί αναλυτικά, τους λόγους που αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την παλαιστινιακή πλευρά.

«Κανείς άλλος αμερικανός πρόεδρος δεν το τόλμησε»

Ο Φράντζι υπενθυμίζει καταρχήν ότι το Ισραήλ έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, από τα ΗΕ και από θεσμούς με διεθνή χαρακτήρα ως χώρα κατοχής παλαιστινιακών εδαφών. «Εάν οι Ισραηλινοί επιθυμούν ως κράτος ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, θα πρέπει να αποσυρθούν από τα εδάφη των Παλαιστινίων, για να μπορέσουμε να κάνουμε διάλογο για τις περιοχές μας. Μόνο όταν γίνει ανταλλαγή εδαφών ή επιβληθεί μια τέτοια ανταλλαγή, μπορούμε να ξεκινήσουμε διάλογο. Το έχουμε αποδεχθεί στις Συμφωνίες του Όσλο. Αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, ότι η Δυτική Όχθη και η περιοχή στα σύνορα με την Ιορδανία ανήκουν στο Ισραήλ, ότι οι εβραϊκοί εποικισμοί θα ενσωματωθούν στην ισραηλινή επικράτεια και οι Παλαιστίνιοι απλά θα παρακολουθούν όλα αυτά. Τελικά η πολιτική του αμερικανού προέδρου κινείται προς την κατεύθυνση στήριξης της πολιτικής των Ισραηλινών ως κατοχικής δύναμης. Κάτι τέτοιο δεν τόλμησε να κάνει κανένας αμερικανός πρόεδρος».

Ο παλαιστίνιος διπλωμάτης απορρίπτει κατηγορηματικά ότι ο πρόεδρος Αμπάς τους τελευταίους μήνες αρνήθηκε πρόταση του Τραμπ για διάλογο. Η αλήθεια είναι, υποστηρίζει, ότι μετά τη συνάντησή του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο, ο Τραμπ πέταξε εκτός ΗΠΑ την εκπροσώπηση των Παλαιστινίων και διέγραψε οικονομική βοήθεια πάνω από 200 δις δολαρίων.

Φράντζι: Χορτάσαμε από οικονομικές υποσχέσεις

Γι αυτό, όπως διευκρίνισε, δεν πιστεύει σε νέες υποσχέσεις για επενδύσεις ύψους 50 δις δολαρίων, που προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο. «Έχουμε εμπειρία με υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια κάποτε 40 δις, κάποτε 50 δις. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν είναι παρά το δέλεαρ για τους Παλαιστίνιους. Από αυτά τα χρήματα που υποσχέθηκαν οι Αμερικανοί, δεν έχουμε πάρει τίποτα. Το αντίθετο. Διέγραψαν οικονομική βοήθεια 280 δις ευρώ για να σταματήσουν τη στήριξή τους στην ανοικοδόμηση παλαιστινιακών εδαφών, έτσι ώστε οι Παλαιστίνιοι να μην μπορέσουν να οικοδομήσουν το δικό τους κράτος. Που σημαίνει ότι, εμείς οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποδεχθούμε την αμερικανική πολιτική και να πάρουμε χρήματα γι αυτό, αλλά δεν πρόκειται να αποκτήσουμε ούτε κράτος, ούτε ταυτότητα, ούτε τίποτα».

Εν ολίγοις, μονομερής λύση της αραβοισραηλινής διένεξης καθ΄ υπόδειξη ενός κράτους που μεροληπτεί υπέρ ενός άλλου κράτους που κατέχει παράνομα παλαιστινιακή γη δεν μπορεί να υπάρξει σύμφωνά με τον Αμπντάλα Φράντζι.

DLF/ Κριστιάνε Κες

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ