Οι βιντεοκασέτες στη δεκαετία του 80 έκαναν θραύση. Τη δεκατετία του 90 ήρθαν τα DVD, αργότερα τα Blu-ray και έπειτα οι διαδικτυακές πλατφόρμες. Τα βιντεοκλάμπ πλέον αποτελούν για τους περισσότερους ρετρό ανάμνηση.Βόλτα σε ένα από τα ελάχιστα παλιά βίντεο κλαμπ, το «Videotaxi», που έχουν απομείνει πλέον στην Κολωνία. Οι πελάτες είναι ελάχιστοι και τα περισσότερα DVD κοστίζουν ένα ευρώ. Όχι για δανεισμό, αλλά για αγορά. Το κατάστημα ξεπουλά στην κυριολεξία τα DVD μιας και σύντομα θα κλείσει. «Πλέον όλα είναι μόνο streaming, δεν είναι πια όπως παλιά», αναφέρει ένας εργαζόμενος. «Στα ράφια βρίσκονται μόνο παλιά DVD, που δεν αγοράζει πια κανείς».

Το παράδειγμα του βίντεο κλαμπ της Κολωνίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε όλη τη Γερμανία τα λίγα από τα εναπομείναντα βίντεο κλαμπ κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ τόσο οι υπεύθυνοι του «Videotaxi» όσο και άλλων αντίστοιχων βίντεο κλαμπ δεν θέλησαν να κάνουν καμία δήλωση στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Εν μέρει κατανοητό, αφού ο λόγος για τον οποίο κλείνουν είναι αυτονόητος. Ο ανταγωνισμός με τις διάσημες, ηλεκτρονικές πλατφόρμες streaming όπως το Netflix, το Αmazon Prime και τα itunes, είναι αδύνατος.

Ένας κλάδος που εξαφανίζεται

Τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από επίσημους φορείς είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Η καθοδική τάση είναι ραγδαία. Ο αριθμός των πελατών βυθίστηκε από το 2015 έως το 2017 από τα 4,8 στα 2,6 εκατομμύρια. Και στον δανεισμό βιντεοπαιχνιδιών η πτωτική τάση είναι τεράστια. Ειδικότερα κατά την ίδια περίοδο ο δανεισμός video games έπεσε από τα 68 στα 31 εκ. ετησίως. Μάλιστα τα βιντεοπαιχνίδια ήταν αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια κρατούσαν τον κλάδο ζωντανό. Το 2015 απέφεραν 165 εκ. ευρώ ως κέρδη στα βίντεο κλαμπ, ενώ το 2017 μόλις 84 εκ. Όσο για τον αριθμό των γερμανικών βίντεο κλαμπ, το 2016 ήταν περίπου 900 και το 2017 μόλις 600. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007, μόλις πριν δηλαδή από δέκα χρόνια, ήταν 3.000.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου η παρακμή ξεκίνησε με την εμφάνιση της «πειρατείας» στο διαδίκτυο μέσω του παράνομου downloading, ενώ όπως εκτιμούν ειδικοί δεν έγιναν αρκετές προσπάθειες για την άμεση αποτροπή της. Άλλοι ειδικοί του κλάδου θεωρούν την αλματώδη ανάπτυξη του ίντερνετ ως βασική αιτία της παρακμής των βίντεο κλαμπ. «Το επιχειρηματικό μοντέλο πάνω στα οποίο βασίστηκαν τα βίντεο κλαμπ αντικαταστάθηκε εξ’ ολοκλήρου από το διαδίκτυο. Αντί να πηγαίνεις σε ένα κατάστημα για να αγοράσεις DVD, πλέον τα κατεβάζεις με μερικά κλικ από το ίντερνετ», αναφέρει ο Φλόριαν Κέρκαου από την συμβουλευτική εταιρεία Goldmedia.

Mε βάση όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα ειδικοί όπως ο Χέρμαν Ντίτερ Σρέντερ από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου προβλέπουν ότι τα βίντεο κλαμπ θα αφανιστούν εντελώς μέσα στην επόμενη δεκαετία. «Ο κλάδος πεθαίνει» λέει χαρακτηριστικά. Και όπως όλα δείχνουν η πορεία αυτή δεν είναι αναστρέψιμη. Κι όσοι ιδιοκτήτες βίντεο κλαμπ επιμένουν να παλεύουν για την επιβίωσή τους με μια μεγάλη δόση ίσως νοσταλγίας και ρομαντισμού, πρέπει να κάνουν σοβαρές περικοπές, απολύσεις, αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου, όπως εκτιμά ο Σίλβιο ΝοΪμπάουερ, ιδιοκτήτης βίντεο κλαμπ στο Βερολίνο. Η πάλη με τους αλγορίθμους του διαδικτύου είναι δυστυχώς εκ φύσης άνιση…

dpa, Βολφ φον Ντέβιτς / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ