Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε πληροφορίες της εφημερίδας Bild περί υποτιθέμενης στροφής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ μιας πιο ευέλικτης διάθεσης των πόρων του ESM.Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε διέψευσε τη φημολογία που κάνει λόγο για μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της λεγόμενης κοινοτικοποίησης του χρέους -για παράδειγμα με την έκδοση ευρωομολόγων- στην Ευρώπη. «Η θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν έχει αλλάξει. Δεν προετοιμάζουμε νέα ταμεία δισεκατομμυρίων», ανέφερε εκπρόσωπός του σήμερα στο Βερολίνο.

Όπως είπε ο ίδιος, η Γερμανία εργάζεται μεν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, «γι΄ αυτό όμως δεν χρειάζονται νέα κοινά χρέη ή ευρωομόλογα». Κάθε χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να δρομολογεί και να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται και να έχει ιδία ευθύνη γι΄ αυτές.

Το δημοσίευμα της Bild

Σε σημερινό της άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Bild υπογραμμίζει ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε «ήταν ανέκαθεν κατά των κοινών χρεών (όπως τα ευρωομόλογα) αλλά και νέων επενδυτικών προγραμμάτων για το νότο. Όχι όμως πια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild που δεν κατονομάζει τις πηγές της, ο Β. Σόιπμλε σχεδιάζει για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου τη δημιουργία ενός νέου ταμείου δισεκατομμυρίων «εν είδει γερμανικής υπαναχώρησης έναντι του γάλλου προέδρου Μακρόν».

Χρήματα για επενδύσεις και φυσικές καταστροφές

«Το σχέδιο: ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης ESM (διαθέτει 80 δις ευρώ, 22 εξ'αυτών χρήματα γερμανών φορολογουμένων) προτείνεται να γίνει ένα είδος πρόσθετου προϋπολογισμού της ΕΕ. Το νέο σε αυτή την πρόταση θα ήταν ότι οι χώρες μέλη θα μπορούν να τον αξιοποιούν όχι μόνον σε περιπτώσεις χρεοκοπίας, αλλά και για να δίνουν –σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες- ώθηση στην ανάπτυξη, όπως επίσης και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών!».

Σύμφωνα με την Bild, με τον τρόπο αυτό η Γερμανία θα διέθετε «από την πίσω πόρτα χρήματα φορολογούμενων, για να συνδράμει τις Ιταλία, Γαλλία κτλ. στο να επιτύχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Ασαφές παραμένει εάν και πότε θα πρέπει να επιστρέφονται αυτά τα χρήματα. Σε αντάλλαγμα ο Σόιμπλε θέλει να διασφαλίσει μέσω του ESM μεγαλύτερη επιρροή στους προϋπολογισμούς (χρέη και οικονομική πολιτική) των άλλων χωρών της Ευρωζώνης».

Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ