Εξαιτίας της πανδημίας το Φεστιβάλ Καννών πέρυσι ακυρώθηκε. Φέτος επανέρχεται δυναμικά στην Κρουαζέτ με πολλές ταινίες, κόκκινο χαλί και βέβαια χολιγουντιανό αέρα.Με την πρώτη ματιά μοιάζει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Το κόκκινο χαλί στρώθηκε, τα φώτα άναψαν, οι αφίσες είναι στη θέση τους. Το Φεστιβάλ Καννών επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι, από τις 6 έως τις 17 Ιουλίου μετά την ακύρωσή του πέρυσι λόγω πανδημίας. Στις λαμπερές Κάννες αναμένονται έτσι για άλλη μια φορά αστέρια του διεθνούς κινηματογράφου, όπως παλιά. Από τον Σον Πεν και την Τζόντι Φόστερ (τιμώμενο πρόσωπο) μέχρι την Τίλντα Σουίντον και τον Άνταμ Ντράιβερ. Επιστρέφουν όμως και σημαντικοί σκηνοθέτες: Γουές Άντερσον, Φρανσουά Οζόν, Πολ Βερχόφεν μερικοί εξ αυτών.

Αν και τα σημάδια της πανδημίας παραμένουν εμφανή τόσο στην πόλη των Καννών όσο και στο ίδιο το Φεστιβάλ, φέτος η ιστορική διοργάνωση προσλαμβάνει κυρίως συμβολική αξία. Τα εγκαίνιά της στις 6 Ιουλίου σηματοδοτούν την επανεκκίνηση όχι μόνο του γαλλικού, αλλά και του διεθνούς σινεμά, αν σκεφτεί κανείς ότι και η Μπερλινάλε διοργανώθηκε φέτος σε υβδρικό μοντέλο.

Πρεμιέρα με Anette και Μαριόν Κοτιγιάρ

Oι Κάννες ανοίγουν φέτος με τη δραματική ταινία «Anette» του γάλλου σκηνοθέτη Λεό Καράξ και πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Άνταμ Ντράιβερ. Ακολουθούν 23 προβολές στο διαγωνιστικό μέρος για τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα, τον οποίο θα απονείμει στις 17 Ιουλίου ο αμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι, πρόεδρος της φετινής επιτροπής. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι φέτος υποβλήθηκαν τόσες πολλές αξιόλογες ταινίες, για τις οποίες δεν έφτανε το διαγωνιστικό μέρος. Δημιουργήθηκε έτσι η νέα ενότητα Cannes Premiere, στην οποία θα προβληθούν.

Στο διαγωγιστό μέρος ξεχωρίζει πάντως η ταινία του Γουές Άντερσον «Τhe French Dispatch», στην οποία πρωταγωνιστεί ο ανερχόμενος γαλλοαμερικανός ηθοποιός Τιμοτέ Σαλαμέ. Ο Σον Πεν επιστρέφει επίσης στη μεγάλη οθόνη με τη δραματική ταινία «Flag Day», στην οποία σκιαγραφείται η σχέση πατέρα-κόρης. Στην ταινία μάλιστα συμπρωταγωνιστεί η κόρη του, Ντίλαν Πεν. Εκτός συναγωνισμού προβάλλεται το θρίλερ «Stillwater», σε σκηνοθεσία Τομ Μακάρθι και πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον, ενώ δεν θα μπορούσε κανείς να παραλείψει την Κατρίν Ντενέβ που πρωταγωνιστεί στην ταινία «Peaceful» της Εμμανουέλ Μπερσό. Στην «Benetteda» ο Πωλ Βερχόφεν αγγίζει την αληθινή ιστορία μιας ομοφυλόφιλης καλόγριας, ενώ η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί «A hero» διαδραματίζεται και πάλι στο Ιράν.

Μικρή αλλά σταθερή ελληνική παρουσία

Εκτός διαγωνιστικού μέρους, η Ελλάδα εκπροσωπείται με τη δυστοπική ταινία μικρού μήκους «Brutalia. Εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή στην Εβδομάδα Κριτικής, όπως και η μεγάλου μήκους ταινία «Feathers», μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Αιγύπτου, Ολλανδίας, Ελλάδας, Γαλλίας. Τέλος και η «Cora» της Εύης Καλογεροπούλου θα προβληθεί στο Atelier Cinéfondation.

Χαμηλή παρουσία έχει στο φετινό Φεστιβάλ Καννών η Γερμανία. Γερμανική παρουσία υπάρχει ωστόσο μέσα από πολλές συμπαραγωγές, όπως στην ταινία Τhe «French Dispatsch» του Άντερσον αλλά και το «Memoria» του ταϋλανδού σκηνοθέτη Απιτσατπόνγκ Βεερασεθάκουλ που έχει τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα στο παρελθόν.

Αλίκη Νασούφη, dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ