Την είσοδο ομάδας εμπειρογνωμόνων στην Αμμόχωστο για να καταγραφεί η κατάσταση της περιοχής, που παραμένει ερμητικά κλειστή εδώ και 45 χρόνια ανακοίνωσε τουρκοκύπριος αξιωματούχος. Ποια η σκοπιμότητα της κίνησης αυτής;Την είσοδο ομάδας εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλης της Αμμοχώστου, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να καταγράψει την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα κτίρια της ακατοίκητης εδώ και σχεδόν 45χρονια πόλης, ανακοίνωσε χθες ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το λεγόμενο «υπουργικό», η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα καταγράψει την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα κτίρια εντός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και θα παραδώσει την έκθεση στον ίδιο.

Επίκειται κάλεσμα;

Η απόφαση έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα διαδικτυακά ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, αφού σε αυτήν περιλαμβάνεται αναφορά στους ελληνοκύπριους κατοίκους των Βαρωσίων που εγκατέλειψαν την πόλη κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Συγκεκριμένα ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε ότι η «κυβέρνηση» των κατεχομένων θα ενεργήσει με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων». Η αναφορά αυτή ερμηνεύεται ως μια πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς να καλέσει τους ελληνοκύπριους της Αμμοχώστου να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους και να εγκατασταθούν στα Βαρώσια υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Αποτροπή τετελεσμένων

Μιλώντας στην DW για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποτροπή της δημιουργίας τετελεσμένων σε ό,τι αφορά το Βαρώσι. Εξάλλου σε πρωινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αν και πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να την υποτιμήσει.

Σημειώνεται η πόλη των Βαρωσίων αποτελεί στρατιωτική ζώνη, η οποία έχει παραδοθεί στο έλεος της φύσης από την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974. Για τα Βαρώσια έχουν εκδοθεί ψηφίσματα του Συμβούλιο Ασφαλείας, στα οποία γίνεται ρητή αναφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο της UNFICYP.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ