Aντί της καθιερωμένης ισλαμικής προσευχής, από τους μιναρέδες της Σμύρνης ήχησε το επαναστατικό τραγούδι Bella ciao προκαλώντας την άμεση αντίδραση των αρχών. Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την ενέργεια;Όλοι στην Σμύρνη ξαφνιάστηκαν όταν τα ηχεία από τους μιναρέδες στα τεμένη άρχισαν την ώρα του καλέσματος για προσευχή να παίζουν το γνωστό επαναστατικό τραγούδι Bella ciao. Διατάχθηκε έτσι αμέσως έρευνα, την ώρα που μικρά βίντεο έκαναν την εμφάνισή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ρήγματα όμως δεν τελείωσαν εκεί και χθες οι χάκερ ξαναχτύπησαν. Αυτή την φορά με τουρκικά τραγούδια. Κάποιοι έχουν καταφέρει να παραβιάσουν τη συχνότητα, από όπου γίνεται η κεντρική μετάδοση του σήματος προς όλα τα τεμένη για το κάλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια η αναπαραγωγή του μαγνητοσκοπημένου καλέσματος που πρέπει να ακούγεται συγκεκριμένη ώρα από τους μιναρέδες γίνεται κεντρικά για να μην υπάρχουν αποκλίσεις.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την ενέργεια;

Η αντίδραση από αξιωματούχους ήταν έντονη καθώς εκτός των άλλων το περιστατικό σημειώνεται εν μέσω του ιερού μήνα της νηστείας. Μάλιστα προσήχθη και η πρώην αντιπρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος γιατί χαιρέτισε την πράξη των χάκερ με μήνυμά της στο διαδίκτυο.

Το σύστημα απενεργοποιήθηκε μέχρι να εντοπιστούν οι χάκερ και οι μεταδόσεις θα γίνονται τοπικά για να αποφευχθούν κι άλλα ευτράπελα.

Στο μεταξύ οι τουρκικές αρχές μετά από φήμες εξετάζουν και το ενδεχόμενο να πρόκειται για του γνωστούς «Ρέντχακ», χάκερ που φέρονται να έχουν σχέση με την αριστερή τρομοκρατική οργάνωση Λαΐκό Επαναστατικό Μέτωπο.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ