Το μόνο σίγουρο είναι πως η ανησυχία παραμένει γύρω από το Brexit και κυρίως όσον αφορά την τέχνη. Πάρα πολλοί καλλιτέχνες εγκαταλείπουν τη Βρετανία. Ένα μεγάλο πλήγμα για τη χώρα.Ξέρουν πολύ καλά την αξία τους και για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν επανειλημμένως στο παρελθόν την επιρροή τους για να αποτρέψουν το Brexit. Καλλιτέχνες, είδωλα της pop, μουσεία, κινηματογραφικές εταιρείες, τηλεόραση έχουν ταχθεί σαφώς κατά του Brexit. Και αυτό που τους εξοργίζει περισσότερο είναι ότι η φωνή τους δεν εισακούγεται. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης ο ευρύτερος καλλιτεχνικός κλάδος συνεισφέρει περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στη βρετανική οικονομία.

Για τον Τόνι Λένον από το Συνδικάτο Ραδιοφώνου, Ψυχαγωγίας, Θεάτρου και Επικοινωνίας (BECTU) οι δηλώσεις της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το πλαίσιο της συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ δεν είναι σαφείς. «Η αβεβαιότητα θα παραμείνει μέχρι το 2020 και όλα τα σημαντικά ερωτήματα παραμένουν ασαφή» δηλώνει.

Τα πράγματα όμως θα μπορούσαν να είναι και πολύ χειρότερα. Εάν το κοινοβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου δεν εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια άτακτη αποχώρηση που θα επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής. «Είμαστε στα πρόθυρα να διαπράξουμε ένα πολύ μεγάλο λάθος» προειδοποιούσε ο γνωστός μουσικός Μπομπ Γκέλντοφ και τόνιζε πως το τεράστιο καλλιτεχνικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα «θα αυτοπαγιδευτεί σε μια πολιτιστική φυλακή που μόνο του κατασκεύασε».

Καθυστερήσεις, γραφειοκρατία, υψηλά κόστη μετά το Brexit

Αυτό που περισσότερο απασχολεί τον καλλιτεχνικό κόσμο είναι τι θα γίνει με την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Τι θα γίνει με τις περιοδείες, τα αυξημένα κόστη μεταφοράς, τις καθυστερήσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια; «Η υποχρεωτική βίζα, οι πιο αυστηροί κανονισμοί, οι φόροι και οι έλεγχοι στα τελωνεία θα σταθούν εμπόδιο ακόμα και για τον πιο ταλαντούχο και αποφασισμένο καλλιτέχνη που θα θελήσει να έρθει στη Βρετανία» δηλώνει ο Τόνι Λένον.

Ο τομέας ίσως που θα πληγεί περισσότερο είναι ο κινηματογραφικός μια και σε αυτόν εργάζονται πάρα πολύ πολίτες από χώρες της ΕΕ. Ειδικοί υποστηρίζουν πως ένας από τους λόγους της μεγάλης επιτυχίας του βρετανικού κινηματογράφου είναι η εύκολη πρόσβαση στα ταλέντα. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά προσόντα και είναι περιζήτητοι. Εργάζονται συχνά με συμβόλαια πολύ μικρής διάρκειας. Προς το παρόν μπορούμε να τους φέρνουμε ακόμα και μόνο για μια ημέρα» λέει ο Φιλ Ντόμπρι, από την εταιρεία παραγωγής Jellyfish, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

Τέλος ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα είναι ότι θα εκλείψουν οι επιδοτήσεις της ΕΕ για τον πολιτισμό οι οποίες υπολογίζονται στα 40 δισεκατομμύρια στερλίνες το χρόνο.

Άννα Τομφόρντε (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ