Στον απόηχο των νέων αυστηρότερων μέτρων για την πανδημία, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ξεκινά διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Υποψήφιοι 3 γνωστοί πολιτικοί, καμιά έκπληξη.Τον λόγο έχουν τώρα τα μέλη του κόμματος. Αυτά θα πρέπει να αποφασίσουν από το Σάββατο, 05/12 σε ένα πρώτο, και αργότερα πιθανότατα δεύτερο γύρο, ποιος εκ των τριών υποψηφίων θα διαδεχθεί τον άτυχο Άρμιν Λάσετ, τον μέχρι τώρα πρόεδρο και υποψήφιο καγκελάριο, που στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη. Βέβαια, ο επικρατέστερος εκ των τριών θα πρέπει να περάσει και από τη “βάσανο” των κομματικών συνέδρων, τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Χθες Τετάρτη, οι Φρίντριχ Μερτς, Νόρμπερτ Ρέτγκεν και ο νεοεισερχόμενος στην κομματική εκλογική αρένα Χέλγκε Μπράουν, απερχόμενος υπουργός Καγκελαρίας, ολοκληρώνοντας την εσωκομματική προεκλογική τους εκστρατεία, απαντούσαν σε ερωτήσεις επί 90 λεπτά στην έδρα του κόμματος στο Βερολίνο, στο Konrad Adenauer Haus. Προσκεκλημένα στην αίθουσα ήταν 25 καλά επιλεγμένα κομματικά μέλη, νεώτερα από τον μέσον όρο ηλικίας που είναι πάνω από 60 χρονών. Η συντονίστρια της βραδιάς έδωσε το λόγο σε περισσότερες γυναίκες από ότι σε άνδρες συμμετέχοντες, ενώ τα ονόματα Άγκελα Μέρκελ και Άρμιν Λάσετ ακούστηκαν πολύ λίγο στη συζήτηση σε ερωτήσεις. Σημεία των νέων καιρών που θέλει να υιοθετήσει το κόμμα.

Πολιτικός πολιτισμός

Σε ότι αφορά στη θεματολογία οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κλιματική πολιτική και τις νέες πηγές ενέργειας, την εξασφάλιση συντάξεων και την οικιστική πολιτική, θέματα παιδείας, ο ρόλος της Γερμανίας στον κόσμο και οι σχέσεις με την Κίνα. Στην αρχή της εκδήλωσης, και για σχετικά μεγάλο διάστημα, η συζήτηση περιστράφηκε στη δύσκολη κατάσταση μέσα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Επίσημα επρόκειτο για μια μαχητική διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος, αλλά πολύ συχνά ακούγονταν φράσεις συναίνεσης, όπως “κατά τα άλλα συμφωνώ με όσα είπε ο προλαλήσας”. Πολύ σπάνια εκδηλώθηκε πραγματική διαφωνία. Και οι τρεις, που γνωρίζονται από καιρό, μιλούσαν στον ενικό ο ένας με τον άλλο και με το μικρό όνομα.

Για τον Φρίντριχ Μερτς, που είναι και ο μεγαλύτερος σε ηλικία, 66 χρονών, είναι η τρίτη φορά μετά το 2018 και 2020 που επιχειρεί να διεκδικήσει την προεδρία και αντιπροσωπεύει το οικονομικό καταστημένο στη συντηρητική πτέρυγα του CDU. Θα έλεγε κανείς φυσιολογικό μετά από 12 χρόνια υψηλό στέλεχος στην υπηρεσία της ελεύθερης οικονομίας, την οποία εγκατέλειψε, για να επιστρέψει μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, στα βουλευτικά έδρανα. Στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στα μέλη του κόμματος θεωρείται κάτι σαν φαβορί.

Αυτός ο ρόλος φαίνεται να αποδίδεται από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων στον Νόρμπερτ Ρέτγκεν, 56 χρονών, που βάζει υποψηφιότητα για δεύτερη φορά. Πρώην υπουργός Περιβάλλοντος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα βαθιάς ανανέωσης του κόμματος και βάζει το βάρος από πλευράς προγραμματικού στόχου στην κλιματική πολιτική. Η παρουσίαση της υποψηφιότητάς του ήταν πολύ προσωπική με μια οικογενειακή φωτογραφία από 18α γενέθλια της κόρης του Γιούντιθ. “Η φωτογραφία δείχνει ότι υπάρχει ζωή και εκτός πολιτικής” είπε, “η ευτυχία στην οικογένεια είναι μεταξύ άλλων πηγή δύναμης, για να εργαστεί κανείς στην πολιτική”.

Ο Χέλγκε Μπράουν παρουσίασε μια φωτογραφία από τις εκλογές του 2013 με νεαρά μέλη του CDU να επευφημούν μετά το ιστορικό ποσοστό του 41,5% της Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές. “Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το χρόνο στην αντιπολίτευση για να ανανεωθεί, γι αυτό θα διαθέσω όλες τις δυνάμεις μου, και τότε θα υπάρξουν φωτογραφίες, όπως αυτή του 2013” είπε. Ο Μπράουν θεωρείται αουτσάιντερ, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει. Και ο Μερτς έδειξε φωτογραφία από την “ομάδα CDU”, όπως αποκαλεί, με τους δύο υποψήφιους για τις θέσεις του γενικού γραμματέα με την αναπληρωτή του.

Ευρώπη, Κίνα, AfD

Στο βασικό θέμα της ανανέωσης του κόμματος μετά από 16 χρόνια Μέρκελ ο Ρέτγκεν τόνισε ότι “δεν είναι το τέλος” και ότι είναι η ώρα για “νέο ξεκίνημα” ζητώντας την επανασύνδεσή του με όλες τις ομάδες. Ο Ρέτγκεν θεωρείται εκείνος που έχει επικρίνει με πιο αιχμηρό τρόπο από όλους την κατάσταση στο κόμμα. Επ’ αυτού ο Μερτς είπε ότι το CDU πρέπει να γίνει μοντέρνο και να κατακτήσει τα θέματα της εποχής. Ο Μπράουν υποστήριξε ότι το κόμμα χρειάζεται πρόεδρο που να έχει την ικανότητα, “να αφήσει τους άλλους δίπλα του να λάμψουν”, εννοώντας τον εαυτό του. Σε επίπεδο περιεχομένου ο Ρέτγκεν κυριάρχησε με θέματα κλιματικής αλλαγής. Σε ό,τι αφορά στην Κίνα, αντίθετα, ανέλαβε ο Μερτς επιλέγοντας με σαφήνεια τα λόγια του. “Το πρότζεκτ ‘δρόμος του μεταξιού’ δεν είναι ένα οικονομικό, αλλά ένα αυτοκρατορικό πολιτικό πρότζεκτ. Η Κίνα έχει στρατηγική για την Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη δεν έχει για την Κίνα”. Κατά τα άλλα η Ευρώπη έπαιξε ήσσονα ρόλο στη συζήτηση. Πιο συνοπτικός στην απάντηση για τη γραμμή απέναντι στο ξενοφοβικό λαϊκιστικό κόμμα AfD ήταν ο Φρίντριχ Μερτς. „Είμαι υπέρ μιας χωρίς συμβιβασμούς απόρριψης συνεργασίας μαζί του, όποιος από το κόμμα δρα διαφορετικά, θα δεχθεί πολύ σκληρές επιπτώσεις”. Ήταν και η πιο θεαματική τοποθέτηση της βραδιάς.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Τα σχεδόν 400.000 μέλη του κόμματος έχουν την ευκαιρία από το Σάββατο, 05/12 μέχρι τις 16/12 να δώσουν την πρώτη ψήφο τους, με επιστολικό και διαδικτυακό τρόπο. Από τις 29/12 μέχρι τις 12/01/22 ακολουθεί ο δεύτερος γύρος, που από ό,τι φαίνεται κρίνεται αναγκαίος, μιας και δεν υπάρχει καθαρό φαβορί. Και όποιος βγει νικητής, θα εκλεγεί στο κομματικό συνέδριο του CDU, στις 21 και 22 Ιανουαρίου. Μια πρώτη ελπίδα της κομματικής ηγεσίας ήδη εκπληρώθηκε. Το συνέδριο δεν θα γίνει στο Ανόβερο υπό τη μορφή μεγάλης εκδήλωσης. “Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης δεν μπορεί να γίνει αλλιώς” είπε στο Phoenix ο Γενικός Γραμματέας Πάουλ Τσίμιακ. Και έτσι ο διάδοχος του Άρμιν Λάσετ θα αναδειχθεί σε διαδικτυακό κομματικό συνέδριο με διαδικτυακή ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα θα επιβεβαιωθεί και με επιστολική ψήφο.

Κρίστοφ Στρακ, dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ