Το Eurogroup ενέκρινε απόψε έκθεση της Κομισιόν για τη 10η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την εκταμίευση συνολικά 748 εκατ. ευρώ,Το Εurogroup που συνεδρίασε Λουξεμβούργο συμφώνησε με τη διαπίστωση των θεσμών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Αυτό σημαίνει, όπως τονίζουν, ότι μπορεί να υλοποιηθεί η πέμπτη δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργών της Ευρωζώνης, μετά από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, η Κομισιόν προέβλεψε το Μάιο ότι η ελληνική οικονομία θα έχει μια σημαντική ανάκαμψη το 2021 και το 2022. «Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα κοινοτικά εργαλεία και τα νέα μέσα που στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας και στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη.

Ελπίδες για συρρίκνωση της φτώχειας

Το Eurogroup επισημαίνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και πιο συγκεκριμένα «χαιρετίζει» την εφαρμογή και την έναρξη ισχύος της μεγάλης μεταρρύθμισης του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας που συμφωνήθηκε πέρυσι. Χαιρετίζει επίσης την εφαρμογή του τρίτου και τελευταίου πυλώνα του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος. Όπως αναφέρει, με την εφαρμογή του μέτρου αυτού η Ελλάδα έχει ένα αποτελεσματικό και στοχευμένο πλαίσιο για την παροχή κοινωνικής υποστήριξης και εξατομικευμένων υπηρεσιών απασχόλησης, επιδιώκοντας έτσι άμεσα σε βελτιώσεις στα επίπεδα φτώχειας.

Άλλοι τομείς, στους οποίους έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος, είναι η διαχείριση ανθρώπινων πόρων του δημόσιου τομέα, ιδίως όσον αφορά τη φορολογική διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις και τα μέτρα για την ενίσχυση της υλοποίησης μεγάλων δημόσιων επενδυτικών σχεδίων.

Οι υπουργοί αναφέρουν ότι οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ θα θέσουν τη βάση για την ενοποίηση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Οι αβεβαιότητες της πανδημίας

Πάντως, το Εurogroup σημειώνει ότι η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίστηκαν στη 10η έκθεση ενισχυμένης παρακολούθησης.

Ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και να προχωρήσουν στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών.

Σύμφωνα με τον επίτροπο για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, την οποία απέδωσε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση επιταχύνοντας, όπως είπε, το ρυθμό. Οι σπουδαιότερες από αυτές, σύμφωνα με τον Ιταλό επίτροπο, ήταν το πλαίσιο αφερεγγυότητας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου, η παράταση του καθεστώτος Ηρακλής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιταχυνθούν όπως η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ικανοποιημένος από την πολύ καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και τον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Αναφερόμενος στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είπε ότι από τα 748 εκατ. ευρώ των μέτρων, 640 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών θα εκταμιευθούν στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα 108 εκατ. ευρώ είναι έμμεσο όφελος από τα επιτόκια δανεισμού.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ