Με διαφορά 58 ψήφων η Ολομέλεια του βρετανικού Κοινοβουλίου απέρριψε για μία ακόμη φορά, το απόγευμα της Παρασκευής, τη συμφωνία αποχώρησης που έχει συνάψει η Μ.Βρετανία με την ΕΕ.Αυτή τη φορά η πρωθυπουργός κατέθεσε προς ψήφιση μόνο ένα μέρος του όλου πακέτου του Brexit, της συμφωνίας για την αποχώρηση, προκειμένου να ξεπεράσει την απόφαση του προέδρου της Βουλής, η οποία της απαγόρευε να φέρει τη συμφωνία μαζί με την πολιτική διακήρυξη στη Βουλή για τρίτη φορά. Όμως και αυτή η απόπειρα της Τερέζα Μέι ήταν αποτυχημένη, παρά τη σημαντική μείωση της διαφοράς. Η ίδια, μετά την ανακοίνωση του αποτελἐσματος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταθέσει τη συμφωνία για τέταρτη φορά, ελπίζοντας πως θα κάμψει τις αντιρρήσεις των Προτεσταντών Ενωτικών του DUP και ορισμένων εκ των σκληρών ευρωσκεπτικιστών.

᾽Οπως έχει η κατάσταση η μόνη λύση στο αδιέξοδο μπορεί να προέλθει από τη Βουλή. Την Δευτέρα θα λάβει χώρα η δεύτερη ψηφοφορία επί προτάσεων βουλευτών, που ξεκίνησε την Τετάρτη. Η πρώτη ψηφοφορία δεν ανέδειξε καμιά πρόταση με πλειοψηφία. Δύο προτάσεις όμως ήταν πολύ κοντά σε αυτή: πρώτη σε ψήφους ανεδείχθη η πρόταση του Κένεθ Κλαρκ (πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Μέιτζορ και Κάμερον) και αφορά στην μόνιμη παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνιακή Ενωση. Δεύτερη ήταν της Μάργκαρετ Μπέκετ (υπουργού των κυβερνήσεων Μπλέρ και Μπράουν), που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας της Τερέζα Μέι.

Άδηλο το μέλλον για το Brexit

Η πραγματικότητα είναι πως μετά την τρίτη απόρριψη της συμφωνίας Μέι η χώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Με βάση την απόφαση της τελυταίας Συνόδου Κορυφής η κυβέρνηση έχει διορία ἐως τις 12 Απριλίου να περάσει την συμφωνία της ή να καταθέσει ένα σχέδιο Β. Σε διάστημα δύο εβδομάδων λογικά είναι αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο.

Είναι άγνωστο πως θα χειριστούν το θέμα οι Βρυξέλλες, δηλαδή αν θα οργανώσουν νέα Σύνοδο Κορυφής πριν τις 12 Απριλίου, αν θα μπορέσουν θα κάμψουν τις αντιρρήσεις της Γαλλίας για μακροχρόνια παράταση του άρθρου 50, αν θα διατυπώσουν διαφορετικά τον όρο του backstop- δηλαδή της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία-, αν θα εξαιρέσουν τη Μ.Βρετανία από τις ευρωεκλογές του Μαίου, ή αν θα οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο δίχως συμφωνία.

Είναι ερωτἠματα που θα πρέπει να απαντηθούν πολύ σύντομα.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ