«Ξεκάθαρες ενδείξεις», δηλώνει το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Οι εμβολιασμοί στα ιατρεία ενδεχομένως να καθυστερήσουν μέχρι τον Μάιο.Σύμφωνα με το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (ΡΚΙ), στη Γερμανία ξεκίνησε στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού.«Διαθέτουμε ξεκάθαρες ενδείξεις για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ. Το πρωί το ΡΚΙ ανακοίνωσε 14.356 νέα κρούσματα, δηλαδή 2.444 περισσότερα απ’ ότι την Πέμπτη της περασμένης εβδομάδας. Ο δε αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών αυξήθηκε στους 69, 1 από 65,4 χθες. Εκτός αυτού, το μερίδιο του πολύ πιο μεταδοτικού βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού έχει αυξηθεί στη Γερμανία στο 55%.

Η τήρηση των κανόνων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, τόνισε ο καθηγητής Βίλερ. Όπως ακόμη επεσήμανε, η εκστρατεία εμβολιασμού είναι ένας αγώνας δρόμου κατά του κορωνοϊού. Αν δεν παρουσιαστούν διακοπές σε ό,τι αφορά την προμήθεια με εμβόλια, τότε θα έχουν εμβολιασθεί ως το Φθινόπωρο το 80% του πληθυσμού της Γερμανίας.

Εμβολιασμοί στα ιατρεία μάλλον από τον Μάιο

Χθες οι υπουργοί Υγείας των 16 ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισας, πως το αργότερο από τα μέσα Απριλίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζουν και οι οικογενειακοί όπως και οι ειδικευμένοι γιατροί. Αμφιβολίες σχετικά με την τήρηση αυτής της ημερομηνίας διατύπωσε ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος των Γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με ασφαλιστικά ταμεία (KBV). Δεδομένου ότι τον Απρίλιο θα συνεχίσουν να διατίθενται τα εμβόλια πρωτίστως στα κέντρα εμβολιασμού, οι ποσότητες που θα παραμένουν για τα ιατρεία δεν θα είναι αρκετές, επεσήμανε ο πρόεδρος του KBV, Αντρέας Γκάσεν. Το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα ιατρεία το Μάιο.

Της ίδιας γνώμης είναι και ο γνωστός ειδικός σε θέματα υγείας και καθηγητής επιδημιολογίας πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών, Καρλ Λάουντερμπαχ: Ενώ χαιρετίζει την απόφαση να συμπεριληφθούν τα ιατρεία στην εκστρατεία εμβολιασμού, αμφιβάλει πως η συμμετοχή τους θα έχει απτά αποτελέσματα ήδη τον Απρίλιο. Όπως επιχειρηματολογεί, οι ρυθμοί εμβολιασμού δεν πρόκειται να αυξηθούν ουσιαστικά τον επόμενο μήνα λόγω έλλειψης δόσεων του εμβολίου.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ