Αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις βρίσκεται η νέα διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα η οποία ανέλαβε τα ηνία του Ταμείου στις αρχές Οκτωβρίου διαδεχόμενη την Κριστίν Λαγκάρντ.Η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν και πρώην γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας αναλαμβάνει τα ηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Με φόντο τους εμπορικούς πολέμους που ξεκίνησε ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αλλά και την αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζουν ανησυχητική επιβράδυνση.

Σε περίπτωση νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το ΔΝΤ θα κληθεί να αναλάβει και πάλι το ρόλο του «πυροσβέστη» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και να σώσει ενδεχομένως κράτη από τη χρεοκοπία. «Είναι τεράστια ευθύνη να αναλαμβάνει κανείς το τιμόνι του ΔΝΤ σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι απογοητευτική, οι εμπορικοί πόλεμοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα κρατικά χρέη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», επισήμανε η 66χρονη στις αρχές Οκτωβρίου όταν και διαδέχθηκε την Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Ταμείου. Γι΄αυτό και βασική προτεραιότητά της θα είναι να βοηθήσει τις χώρες «να περιορίσουν τον κίνδυνο κρίσεων και να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας».

Η πολιτικός και οικονομολόγος Γκεοργκίεβα έχει ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας για τα νέα της καθήκοντα. Την ερχόμενη Δευτέρα, δυο μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, υποδέχεται στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες από όλο τον κόσμο.

Εκ των ων ουκ άνευ η συλλογική δράση

Ψηλά στην ατζέντα πέρα από την αναπτυξιακή και τη κλιματική πολιτική θα είναι οι εν εξελίξει εμπορικές συγκρούσεις και κυρίως οι συνέπειες της διελκυστίνδας ΗΠΑ και Κίνας. Και μολονότι ο Λευκός Οίκος απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την έδρα του Ταμείου, οι προειδοποιήσεις και συστάσεις του ΔΝΤ δεν φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον. Το μόνο που απομένει στον διεθνή οργανισμό είναι να επουλώνει τις βαθιές πληγές που ανοίγει ο Τραμπ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντί να τις αντιμετωπίζει εν τη γενέσει τους. «Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει σημαντικότερο ζήτημα από το εμπόριο», ανάφερε προ ημερών δημοσιευθείσα έκθεση του ΔΝΤ, που προειδοποιούσε ότι «για να διασφαλιστεί και να εκσυγχρονιστεί το διεθνές εμπορικό σύστημα απαιτείται συλλογική δράση».

Η μακρά και πλούσια εμπειρία είναι το ισχυρότερο όπλο που έχει στη φαρέτρα της η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Πριν αναλάβει γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2017, είχε διατελέσει επίτροπος. Μεταξύ 2010 και 2014 είχε υπό την ευθύνη της το χαρτοφυλάκιο Ανθρωπιστικής Βοήθειας υπό τον τότε πρόεδρο Μπαρόζο ενώ ο διάδοχός του Γιούνκερ της εμπιστεύθηκε μεταξύ 2014 και τέλη του 2016 το Γραφείο Προϋπολογισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΕ.

Η προερχόμενη από το συντηρητικό χώρο Γκεοργκίεβα σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Από το 1993 είχε εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου κατείχε διάφορες θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα της Βουλγάρας είχε ακουστεί τόσο για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ το 2017 όσο και για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν.

Γύργκεν Μπετς (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ