Τρεις συνεχόμενες ήττες επεφύλαξε η βρετανική Βουλή στην πρωθυπουργό Τ. Μέι σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, δίχως συμφωνία. Ολοένα και πιο πιθανή μια αναβολή του Brexit.Η πρώτη αφορούσε τροπολογία για την απάλειψη, δια παντός, του ενδεχομένου άναρχης εξόδου, δίχως συμφωνία.

Η δεύτερη στην τροπολογία του brexiteer βουλευτή των Συντηρητικών Κιμ Μολντχάους προέβλεπε την παράταση της ημερομηνίας εξόδου έως την 21η Μαΐου, έως ότου η Βρετανία είναι έτοιμη για αποχώρηση δίχως συμφωνία. Μια τροπολογία που, δίχως αμφιβολία, θα προκαλούσε θυμηδία και ειρωνικά σχόλια στις Βρυξέλλες

Η τρίτη, κατετέθη την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση και έθετε χρονικό όριο στην απάλειψη της μη συμφωνίας, έως την έναρξη της εφαρμογής της πολιτικής διακήρυξης.

Τέσσερις υπουργοί της Τερέζα Μέι ψήφισαν κατά της κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε υστερία στα έδρανα των ευρωσκεπτικιστών που ζητούν την καρατόμησή τους.

Τον πρώτο λόγο στο αίτημα για παράταση έχει η ΕΕ

Από την πλευρά της η βρετανίδα πρωθυπουργός επεχείρησε να μετατρέψει την ήττα σε νίκη, τονίζοντας στον λόγο της μετά την ψηφοφορία, ότι με βάση τον ψηφισμένο νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από τη ΕΕ την 29η Μαρτίου με ή δίχως συμφωνία. Ωστόσο, αμέσως μετά πρόσθεσε πως αποδέχεται την ετυμηγορία της Βουλής και θα ζητήσει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης, ήτοι της ενεργοποίησης του άρθρου 50, για ένα τρίμηνο.

Η σχετική ψηφοφορία για την παράταση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το βράδυ, μετά από κατάθεση σχετικής τροπολογίας της Υβέτ Κούπερ, βουλευτίνας των Εργατικών και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν.

Φυσικά, τον πρώτο λόγο για την παράταση θα έχει η ΕΕ. Κατά πληροφορίες ορισμένες χώρες θα πιέσουν την βρετανική πλευρά να αναφερθεί ποια συγκεκριμένη πολιτική θα ακολουθήσει κατά την διάρκεια τις παράτασης. Αυτό διευκρίνισε και η Τερέζα Μέι, προσθέτοντας πως η παράταση αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και νέο δημοψήφισμα.

Το σχέδιο Μέι

Εν μέσω ορυμαγδού αποτυχιών, η Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της, την χθεσινή ήττα. Η δια παντός απόρριψη του ενδεχομένου εξόδου δίχως συμφωνία, έχει πανικοβάλει τους οπαδούς τους σκληρού Brexit, που βλέπουν το όνειρο τους να μετατρέπεται σε εφιάλτη. Κατά την εκτίμηση τους όχι μόνο απομακρύνεται το σκληρό Brexit στο οποίο πίστεψαν, όχι μόνο διακυβεύεται το βελούδινο Brexit που μίσησαν αλλά, πλέον, είναι ορατό το ενδεχόμενο παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Στον πανικό τους ποντάρει η πρωθυπουργός ώστε να τους συσπειρώσει και να υπερψηφίσουν την συμφωνία της που έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές, η πρώτη τον Ιανουάριο και η δεύτερη χθες το βράδυ. Επομένως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι η συμφωνία Μέι-Γιούνγκερ δεν είναι καθόλου ακυρωμένη, όπως πίστεψαν πολλοί, αλλά ανασύρεται από τον κάλαθο των αχρήστων, από την πρωθυπουργό. Δεν είναι δε καθόλου σίγουρο πως θα καταψηφιστεί στην επόμενη κατάθεση της στην Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ