H χθεσινοβραδινή επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο του Ρέντινγκ, έξω από το Λονδίνο, είχε τρομοκρατικά κίνητρα, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Ο δράστες από τη Λιβύη σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε σοβαρά άλλα τρία.Με πολύωρη καθυστέρηση η αστυνομία του Ρέντινγκ, ανακοίνωσε πως η επίθεση με μαχαίρι το Σάββατο στο πάρκο της πόλης, ήταν τρομοκρατικό χτύπημα. Άφησε πίσω της, τρεις νεκρούς και άλλους τρεις βαριά τραυματισμένους.

Ο δράστης, 24 ετών Λίβυος, είναι κάτοικος της πόλης, δεν γνωρίζουμε από πότε, και έχει εκτίσει θητεία στις περιώνυμες φυλακές Ρέντινγκ. Παρόλο που, επί δώδεκα ώρες η αστυνομία της Τέιμς Βάλεϊ, βεβαίωνε πως δεν αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση, εξ αρχής εγείρετο το ερώτημα για τον ρόλο της Αντι-Τρομοκρατικής Υπηρεσία που ήταν παρούσα από την αρχή των ερευνών.

Επίθεση σε ευαίσθητη περίοδο για τη Βρετανία

Άλλο ένα δύσκολο να απαντηθεί ερώτημα είναι αν o δράστης συμμετείχε σε διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Ρέντινγκ δύο ώρες πριν την επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως συμμετείχε. Η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει μόνο λακωνικά πως η διαδήλωση ήταν ειρηνική.

Το βράδυ της επίθεσης, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, διεξήγαγαν έρευνα στην κατοικία του δράστη. Γείτονες αναφέρουν πως ακούστηκαν δυνατοί θόρυβοι, ενώ γνωρίζουμε πως ο δράστης εκείνη τη στιγμή βρισκόταν υπό κράτηση.

Είναι εύλογο, πως οι επόμενες ανακοινώσεις των Διωκτικών Αρχών θα περιέχουν λεπτομέρειες, άγνωστες την παρούσα στιγμή που θα βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφιση του τρομοκρατικού χτυπήματος το οποίο, σημειωτέον, συνέβη σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για τη Βρετανία.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ