Στο Αιγαίο, την Κρήτη και τη Θράκη ταξίδεψαν με τους ρυθμούς τους 35 μουσικοί παραδοσιακών μουσικών οργάνων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους πολίτες των Βρυξελλών. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης προκειμένου να τιμήσει τους συντελεστές της αναβίωσης των παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Με αφορμή την εκδήλωση ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Οι Μουσικές του Αιγαίου, αλλά και της Θράκης με τις τσαμπούνες, τις γκάιντες, τα τουμπάκια, τα σουραύλια, τα λαούτα, τα σαντούρια, τα βιολιά και τις λύρες πλημμύρισαν τις Βρυξέλλες. Μια ομάδα νέων αλλά και των δασκάλων τους, ταξίδεψαν το ευρωκοινοβούλιο και την Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών στα βάθη της αυθεντικής μουσικής μας παράδοσης. Χάρη σε μία ομάδα παλαίμαχων μουσικών, παιδιά και νέοι μαθαίνουν απειλούμενα με εξαφάνιση παραδοσιακά μουσικά όργανα, όπως η τσαμπούνα. Πίσω από αυτή την επιτυχημένη προσπάθεια βρίσκονται το πάθος και η μεθοδικότητα ανθρώπων όπως ο Τάσος Αναστασίου από την υπηρεσία Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας, οι διακεκριμένοι εθνομουσικολόγοι Χάρης Σαρρής και Περικλής Σχινάς αλλά και πολλοί  άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στις Κυκλάδες ξεπερνούν τα 120 τα νέα παιδιά που ανάστησαν τα παραδοσιακά όργανα διακόπτοντας την πορεία τους προς τη λήθη και συνεχίζοντας τη μουσική κληρονομιά των νησιών τους. Αποτελεί μία πανευρωπαϊκά πρότυπη πρακτική αναβίωσης της μουσικής παράδοσης, που για πρώτη φορά παρουσιάσαμε το καλοκαίρι του 2011 στην ολομέλεια του Στρασβούργου και τώρα στις Βρυξέλλες.

Η συνέχεια δόθηκε στην Ελληνική Κοινότητα των Βρυξελλών, όπου οι νέοι μουσικοί συναντήθηκαν με ομογενείς μας που είχαν φύγει από την Ελλάδα όταν οι μουσικές αυτές ακόμη κυριαρχούσαν. Εκεί με συγκίνηση γιορτάστηκε με γνήσιο και πηγαίο τρόπο η μουσική μας παράδοση.

Ο πλούτος της Ελλάδας βρίσκεται στην αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά, τις παραδόσεις, τα τοπικά  προϊόντα, τα τοπία και το περιβάλλον μας. Δεν αποτελούν περιττά διακοσμητικά στοιχεία της κοινωνίας μας, αλλά τη βάση, την προϋπόθεση και την εγγύηση για την οικονομία μας. Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της προχειρότητας και της παραβίασης των κοινών μας κανόνων, να προστατεύσουμε τους περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους μας και να αξιοποιήσουμε με μεθοδικότητα και σοβαρότητα τις υγιείς αναπτυξιακές ευκαιρίες. Να εξυγιάνουμε και να στηρίξουμε υφιστάμενες παραγωγικές δραστηριότητες στον τουρισμό, τη γεωργία, τη βιομηχανία και τις κατασκευές.»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ