tsiaras5tsiaras2tsiaras1Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε προ ημερών στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας. Στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσιάρας με Γερμανούς αξιωματούχους, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία, ανέφερε ότι η νέα τρικομματική κυβέρνηση επιχειρεί δομικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν πνοή στην ελληνική οικονομία και μετασχηματίζουν την ελληνική κοινωνία. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει κάθε τι αναγκαίο για να διασωθεί η ελληνική οικονομία και να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, αφήνοντας πίσω όλα όσα κρατούν την Ελλάδα δέσμια στις παθογένειες του παρελθόντος.

Ο Υπουργός Οικονομικών Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Dr Norbert- Borjans με τον οποίο είχε συνάντηση ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κοινή προσπάθεια», ενώ η Υπουργός Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Schwall Duren, τόνισε ότι «οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξαναβρεί το δρόμο», επισημαίνοντας, ταυτοχρόνως, ότι «η Ελλάδα υπήρξε η πατρίδα της δημοκρατίας και κοιτίδα των θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε γόνιμες συνομιλίες με το Προεδρείο και μέλη του Γερμανο-Ελληνικού Οικονομικού Συνδέσμου (DHWV), για αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και την ελληνική κοινότητα της Κολωνίας. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η αναμόρφωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με στόχο την μετατροπή του σε ένα όργανο εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται, καθώς και η αναγκαιότητα διατήρησης και περαιτέρω διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.

 

Δήλωση

tsiaras

Η Γερμανία αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα, επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της κυβέρνησης του κρατιδίου, με τις ελληνικές κοινότητες στην Κολωνία, το Ντίσελντορφ και τη Βόννη, με την Ελληνική Εκκλησία, αλλά και με τον Γερμανο-ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο και την Deutsche Welle.

Η επίσκεψη, τόνισε ο κ. Τσιάρας, πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο “που το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται”, ενώ “αναγνωρίζεται ότι η χώρα μας καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, με βαρύ κοινωνικό κόστος, για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος και επιστροφής στην ανάπτυξη”.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ήταν, όπως εξήγησε, ο πρώτος σταθμός σε μια σειρά επισκέψεων που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα στην Γερμανία, “με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων με την δραστήρια ελληνική κοινότητα της χώρας, αλλά και με Γερμανούς αξιωματούχους”.

“Η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδας αποτελεί κύρια προτεραιότητα”, σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Γερμανίας στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αλλαγές που συντελούνται στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του κ. Τσιάρα με την ομογένεια, οι συζητήσεις, όπως δήλωσε ο ίδιος, επικεντρώθηκαν σε πρακτικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινότητα και βεβαίως στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων για την Ελλάδα. Ο υφυπουργός ενημέρωσε ακόμη για την πρωτοβουλία δημιουργίας το νέου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. “Το νέο ΣΑΕ δίνει την ευκαιρία σε κάθε απόδημο Έλληνα, όπου κι αν βρίσκεται, να συμμετέχει ουσιαστικά σε ένα νέο όργανο, κάθετης εκπροσώπησης, καλύτερα οργανωμένο και αποτελεσματικό” ανέφερε ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε ότι σε αυτή την περίοδο η χώρα χρειάζεται στο πλευρό της όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού. “Η καρδιά μίας τέτοιας μεγάλης δύναμης χτυπά εδώ, στη Γερμανία. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε χτίζοντας μία αμφίπλευρη σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης” κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ