Σε διάγγελμά της η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι προανήγγειλε μια πολύ πιο σκληρή στάση έναντι του εξτρεμισμού, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν κανονικά.Για πρώτη φορά η Τερέζα Μέι απεκάλεσε την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου έργο του ισλαμικού εξτρεμισμού ο οποίος, όπως υπογράμμισε, πρέπει να χτυπηθεί σε όλα τα μέτωπα: σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και με αυστηρό έλεγχο των κοινωνικών δικτύων που αποτελούν πλατφόρμα διάδοσης και προσηλυτισμού νέων μουσουλμάνων σε μια δολοφονική ιδεολογία.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής, ενίσχυσης της αστυνόμευσης και του έργου των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να χτυπηθεί στη ρίζα του το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας. Το πως θα το πετύχει απομένει να αποδειχθεί.

Κανείς δεν φανταζόταν, πόσο μάλλον η ίδια η Τερέζα Μέι όταν προκήρυττε πρόωρες εκλογές, την απρόσμενη τραγική εξέλιξη αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, που στοίχισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους. Όλα τα κόμματα εκτός του UKIP ανέστειλαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας τις προεκλογικές τους καμπάνιες ενώ ο πολιτικός κόσμος και η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένοι και σε εμφανή κατάσταση σοκ με τον καταιγισμό τρομοκρατικών επιθέσεων σε βρετανικό έδαφος.

Επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα;

Tο μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν οι επιθέσεις το εκλογικό αποτέλεσμα; Ας μην ξεχνά κανείς ότι η Τερέζα Μέι προχώρησε σε πρόωρες εκλογές, δίχως να υπάρχει αντικειμενικός λόγος αφού είχε ούτως ή άλλως κοινοβουλευτική πλειοψηφία τεσσάρων εδρών ενώ και η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δεν κατανοεί την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης.

Όμως οι εξελίξεις δεν είναι ακριβώς αυτές που ανέμενε η πρωθυπουργός. Από εκεί που θεωρούσε την νίκη της περίπατο, μια σειρά από δικά της λάθη, όπως οι παλινωδίες της όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άστοχες εξαγγελίες της για περικοπές επιδομάτων των ηλικιωμένων, μετέτρεψαν τον περίπατο σε δύσβατο μονοπάτι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικίνδυνο κλείσιμο της ψαλίδας από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ τα ποσοστά δημοτικότητας της Τερέζα Μέι, γνωρίζουν δραστική υποχώρηση.

Στόχος η πλειοψηφία των 60 εδρών

Δημοσίως διακηρυγμένος εκλογικός στόχος της ήταν πλειοψηφία 60 εδρών. Κάτι που από τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να πραγματοποιείται. Ακόμα κι αν εξασφαλίσει την ίδια πλειοψηφία με αυτή που είχε ως τώρα, η Τερέζα Μέι θα κληθεί να παραιτηθεί από την ηγεσία αλλά και πρωθυπουργία. Αυτό υπαγορεύουν τα πολιτικά ήθη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αν όντως επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις κι τι θα πράξει εντέλει η ίδια, είναι ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν με βεβαιότητα στην παρούσα φάση.

Μαρία Καστρισιανάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ