Οι αισθητές βελτιώσεις σημαντικών μεγεθών της οικονομίας –όπως το ισοζύγιο πληρωμών και η άνοδος των εξαγωγών– επιτρέπουν μια κάποια αισιοδοξία.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου.

Μπορεί η εμπιστοσύνη να αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία. Μπορεί η αβεβαιότητα να κυριαρχεί. Μπορεί η ανεργία να αποτελεί πρόβλημα. Όμως, η παραπαίουσα ελληνική οικονομία μέσα στο 2013 έχει κάθε δυνατότητα να αρχίσει να βγαίνει από την διπλή παγίδα κρατισμού και δημοσίου χρέους. Αυτό το λέμε γιατί κάποιες δείκτες της παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση η οποία αρχίζει, πολύ δειλά, να αφήνει μικρά περιθώρια εμπιστοσύνης στις αγορές.

Όπως επισημαίνουν εγχώριοι και διεθνείς παρατηρητές των αγορών, υπό την επιφύλαξη ενός πολύ σοβαρού οικονομικο-πολιτικού ατυχήματος, η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητος της Ελλάδος από την Standard & Poors’ σε Β-, με σταθερές προοπτικές, αποτελεί την καλύτερη και σαφέστερη ένδειξη ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τον μετασχηματισμό της σε οικονομία ΑΑΑ μέχρι το 2020. Αυτή είναι μία θετική εκτίμηση, δεδομένου ότι, παρά την διαδιδόμενη καταστροφολογία, διόλου αρνητικές για το νέο έτος δεν είναι και οι προοπτικές της ευρωζώνης. Η τελευταία έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα και οι εγκυρότεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι το 2013 θα κλείσει με θετικό ως προς την οικονομική της ανάπτυξη πρόσημο.

Αναφορικά με την Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στην εβδομαδιαία έκδοση της Alpha Bank, οι παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση της χώρας είναι, αφ’ ενός, η αποφασιστικότητα που επέδειξε τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, υπερβαίνοντας τις οικονομικές και πολιτικές αντιξοότητες που το συνοδεύουν, και, αφ’ ετέρου, η αναμφισβήτητη έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης να στηριχθεί η Ελλάδα εντός του ευρώ από τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Μέχρι τέλους του 2014, η Ελλάδα θα έχει λάβει 236,8 δισεκατ. ευρώ χρηματοδοτικής βοήθειας, εκ των οποίων τα 197,6 δισεκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και, μετά την δόση των 52,4 δισεκατ., τα χρήματα που απομένουν να εισπραχθούν το 2013-2014 είναι μόλις 35,8 δισεκατ. ευρώ, η προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος είναι η μόνη διέξοδος του εξασφαλίζει την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητος και την πρόσβαση στις αγορές από το 2015. Και τούτο εφόσον έχει αποκατασταθεί πλήρως μέχρι τότε η αξιοπιστία των αποφάσεων οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα –με άλλα λόγια, εφόσον έχει αποφευχθεί ένα σοβαρό πολιτικό ατύχημα στην χώρα από τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της αμετροεπούς ανευθυνότητας.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι στο ευνοϊκό κλίμα που δημιουργείται για την χώρα σημαντικός είναι και ο ρόλος της θετικής πορείας θεμελιακών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, ενώ το 2012 αποτελεί παρελθόν, ενισχυμένες εμφανίζονται οι ενδείξεις ότι σταδιακά γίνονται κάποια στέρεα βήματα προς την κατεύθυνση της αναδιαρθρώσεως της οικονομίας μας, η οποία, παρά την κρίση της ευρωζώνης, σαφώς ενισχύει την εξωστρέφειά της –γεγονός που απεικονίζεται και στην θετική άνοδο των εξαγωγών. Είναι έτσι σημαντική η ισχυρή βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών το 2012, το οποίο πριν μόλις δύο έτη παρουσίαζε έλλειμμα πάνω από 15% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Παράλληλα με την ενίσχυση της εξωστρέφειας θετική είναι και η ταυτόχρονη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητος της οικονομίας, η οποία εκ των πραγμάτων πλέον προσανατολίζεται στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Συνεπώς, στην παρούσα φάση έχουμε την δυνατότητα να εκμεταλλευθούμε με αποτελεσματικότερο τρόπο σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, τα οποία ελάχιστα είχαμε εκμεταλλευθεί έως σήμερα. Λόγου χάρη, υπάρχουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις αξιοποιήσεως της ελληνικής γης, με την παραγωγή υψηλής άϋλης προστιθέμενης αξίας προϊόντων τα οποία στο παρελθόν επωλούντο χύδην στο εξωτερικό. Περιττόν δε να τονισθεί ότι παρόμοια προϊόντα στηρίζουν και τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος στην διάρκεια του 21ου αιώνος μπορεί να αποδειχθεί εξίσου πολύτιμος με το πετρέλαιο. Γι αυτό εξάλλου υποστηρίζουμε ότι είναι κρίσιμο η Ελλάδα να δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στον κρητικό τρόπο διατροφής, ο οποίος μπορεί να συνδυασθεί και με την ανάπτυξη του ιατρικού ιαματικού τουρισμού.

Γενικά, υποστηρίζεται από την Alpha Bank ότι η δυνατότητα παραγωγής υψηλής ποιότητος και σημαντικά βελτιωμένης ανταγωνιστικότητος προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) στην εγχώρια οικονομία αναμένεται να αναδειχθεί στα επόμενα έτη. Αυτό θα γίνει, αφ’ ενός, με την αποτελεσματικότερη από εδώ και πέρα δραστηριοποίηση της επίσης αναμφισβήτητα ικανής ελληνικής επιχειρηματικότητας και, αφ’ ετέρου, με την προσέλευση ξένων άμεσων επενδύσεων σε όλες τις περιοχές και τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Η ήδη επιταχυνόμενη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποιήσεως της δημόσιας γης –και της εκκλησιαστικής περιουσίας– αποτελεί ασφαλώς ουσιαστικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Γι αυτό και η αξιωματική αντιπολίτευση, από «πατριωτικό καθήκον», κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ξένες άμεσες παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα μας…

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι θετική για την οικονομία και την παραγωγική της δραστηριότητα θα είναι το 2013 και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αναμένεται ότι θα οδηγήσει και σε επιστροφή καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να αναμένουμε άνοδο του ποσοστού χρησιμοποιήσεως του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, τάση η οποία φυσιολογικά θα επιτρέψει και απορρόφηση της ανεργίας, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων απασχολήσεως σε νέους τομείς.

Υπάρχει λοιπόν φως για το 2013 –αρκεί κάποιοι να μην το καταστρέψουν για να εξυπηρετήσουν δικά τους σκοτεινά σχέδια.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ