Στις 18 Μαρτίου διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην Ρωσία και το ερώτημα που ταλανίζει τους πολίτες είναι εάν θα πρέπει να ψηφίσουν ή να προτιμήσουν την αποχή. Η αποχή πάντως είναι ο εφιάλτης του Κρεμλίνου.Η διάσταση απόψεων της νεαρής Όλγας με την οικογένεια της για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση αυτή την περίοδο στη χώρα. Την ερχόμενη Κυριακή έχουν κληθεί στις κάλπες περισσότερα από 109 εκατομμύρια πολίτες για να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας. Η πλειονότητα ωστόσο βλέπει μόνο δυο δυνατότητες: την ανάδειξη του Βλαντιμίρ Πούτιν ή την αποχή.

Η νεαρή Όλγα δεν μπορεί ωστόσο να δεχθεί ως πολιτική στάση την αποχή. Η ίδια μαζί με μια ομάδα οπαδών του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Ντμίτρι Γουτκόβ προσπαθούν να κινητοποιήσουν τον κόσμο προς μια κατεύθυνση, η οποία βρίσκει αντίθετη την οικογένειά της. Ο πατέρας της, η μητέρα της αλλά ακόμα και ο παππούς και η γιαγιά αποκλείουν τη συμμετοχή τους στις εκλογές. «Το να χαρίζεις έτσι την ψήφο σου όμως εξυπηρετεί μόνο το Κρεμλίνο» λέει η Όλγα.

Ωστόσο, όποιον και να ρωτήσει κανείς στη Μόσχα, η απάντηση είναι λίγο πολύ η ίδια. «Κανείς δεν μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Η επανεκλογή του Πούτιν είναι βέβαιη. Κανείς δεν περιμένει εκπλήξεις στις 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα με κρατικές δημοσκοπήσεις ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να προηγείται με 70% ενώ κανένας από τους 7 υποψηφίους δεν φαίνεται να μπορεί να απειλήσει την παντοδυναμία του Ρώσου Προέδρου. Αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας μέχρι το 2024.

Η αποχή τρομάζει το Κρεμλίνο

Οι ιθύνοντες πάντως φοβούνται το σενάριο τρόμου της χαμηλής συμμετοχής στις εκλογές. Το Κρεμλίνο αναμένει ένα ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 70%. «Θα ήταν ένας εφιάλτης για το Κρεμλίνο, η χαμηλή συμμετοχή διότι έτσι θα απομυθοποιούνταν ο θρίαμβος της συναίνεσης για τον Πούτιν» εκτιμά ο Ρώσος δημοσιογράφος Κόνσταντιν φον Έγκερτ. Η ρωσική ηγεσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να φανεί ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, η οποία θα διασφαλίσει μια μεγάλη νίκη στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εδώ και εβδομάδες οι Ρώσοι βομβαρδίζονται με διαφημιστικό υλικό για τις εκλογές. Εκτός αυτού λαμβάνουν γραπτά μηνύματα στο κινητό τους ή γίνονται δέκτες αμφιβόλου ποιότητας βίντεο που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν ομάδες, όπως αυτή του Ντμίτρι Γουτκόβ, οι οποίες προσπαθούν να κινητοποιήσουν χιλιάδες ψηφοφόρους αλλά και να συγκεντρώσουν εκλογικούς παρατηρητές, με στόχο να παρεμποδίσουν τυχόν νοθεία ή να αποκλείσουν ότι θα υπάρξουν αγορασμένες ψήφοι. «Εάν επανεκλεγεί ο Πούτιν θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει με δίκαιο τρόπο» δηλώνει ο πρώην βουλευτής της Δούμας.

Το ερώτημα που ταλανίζει τους πολίτες εξακολουθεί πάντως να πλανάται: Αποχή ή Πούτιν;

Κλαούντια Τάλερ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ