Το δρόμο για το Λονδίνο παίρνει η συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μετά την υπογραφή της στις Βρυξέλλες. Με συντεταγμένο τρόπο τελικά το Brexit, ελπίζοντας να περιοριστούν οι αναταράξεις.Οι Πρόεδροι τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν σήμερα το πρωί τη συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου.

Η συμφωνία θα σταλεί τώρα στο Λονδίνο προκειμένου να την υπογράψει και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ στις 29 Ιανουαρίου θα επικυρωθεί από την Oλομέλεια της Ευρωβουλής και αμέσως μετά από το Συμβούλιο της ΕΕ. «Τα πράγματα θα αλλάξουν με την έξοδο, αλλά η φιλία μας θα παραμείνει», δήλωσε ο Σάρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι τώρα ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας ως εταίροι και σύμμαχοι.

H υπογραφή του Brexit βάζει τέλος στην αβεβαιότητα 3,5 και πλέον ετών από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές. Το σημαντικότερο είναι ότι η έξοδος γίνεται με συντεταγμένο τρόπο χάρη στη συμφωνία, γεγονός που θα περιορίσει τις αναταράξεις και στις δύο πλευρές.

Επόμενο βήμα ο καθορισμός της μελλοντικής σχέσης

Από την 1η Φεβρουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει σε κανένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, ούτε στη λήψη των κοινοτικών αποφάσεων. Μέχρι το τέλος του 2020 θα συμμετέχει ωστόσο στην ενιαία αγορά με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, ενώ θα καταβάλει για φέτος την συνεισφορά του στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Με την συμφωνία διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των Βρετανών που βρίσκονται στα κράτη μέλη της ΕΕ. Επίσης διασφαλίζει η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το επόμενο βήμα τώρα, είναι η έναρξη μέσα στο Φεβρουάριο διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει μέχρι το τέλους του έτους οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε μια προωθημένη εμπορική συμφωνία, όπως αυτή που υπέγραψε η ΕΕ με τον Καναδά.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ