Σε πολλά γερμανικά κρατίδια έχει σταματήσει η ιχνηλάτηση επαφών και συχνά δεν επιβάλλεται καραντίνα σε θετικούς στον κορωνοϊό. Προέλαση της Όμικρον.Ένας μεγάλος αριθμός των γερμανικών υγειονομικών υπηρεσιών δεν μπορεί πλέον να διασφαλίσει την ιχνηλάτηση επαφών νοσούντων με κορωνοϊό. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να εντοπιστούν και να ενημερωθούν τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο άρρωστος. Κρατίδια όμως όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη, το Βερολίνο και το Άμβούργο έχουν πλήρως αναστείλει την ιχνηλάτηση επαφών, επισημαίνει η Ούτε Τάιχερτ, πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (BVÖGD), σε συνέντευξή της στο πρακτορείο RND. Eκτός αυτού, οι υγειονομικές τους υπηρεσίες έχουν σταματήσει να επιβάλουν καραντίνα σε άτομα με θετικό τεστ. Τα κρατίδια θεωρούν ότι ο καθένας που μολύνεται, γνωρίζει το τι πρέπει να κάνει.

Προέλαση της Όμικρον

Η κατάσταση οφείλεται, σύμφωνα με την κ. Τάιχερτ, στην έλλειψη προσωπικού στις υγειονομικές υπηρεσίες. Αιτία είναι μεταξύ άλλων οι μισθοί που είναι πολύ χαμηλότεροι απ’ ό,τι για τους γιατρούς στα νοσοκομεία. Η Ούτε Τάχερτ δεν αποκλείει οι συνθήκες στις υγειονομικές υπηρεσίες να βελτιωθούν. Το πιθανότερο είναι, η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού να αναγκάσει τα κρατίδια να αυξήσουν τα κονδύλια για τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόλμπερτ Κοχ, σε όλα τα 16 κρατίδια της Γερμανίας έχουν εμφανιστεί κρούσματα Όμικρον. Ο συνολικός τους αριθμός κυμαίνονταν την Τετάρτη στα 3.198 κρούσματα. Επειδή τα περισσότερα στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών είναι κατά μια με δυο βδομάδες παλαιότερα, ο πραγματικός αριθμός των σημερινών κρουσμάτων Όμικρον είναι πολύ μεγαλύτερος. Το Ρόμπερτ Κοχ εκτιμά, ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων έως ότου η Όμικρον αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη μετάλλαξη.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ