Δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία δείχνει να αλλάζει, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μείωση του ποσοστού των συγκυβερνώντων κομμάτων Λέγκας και Πέντε Αστεριών.Δυο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές η Λέγκα συγκεντρώνει το 31% στην πρόθεση ψήφου. Τα ποσοστά του αντιπρόεδρου και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι μειώνονται σε σύγκριση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις, όπου η Λέγκα έφθανε ακόμα και το 36%. Από την πλευρά τους τα Πέντε Αστέρια βρίσκονται στο 25%, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα φθάνει το21%. Η κυβέρνηση εξακολουθεί βέβαια να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά οι ισορροπίες αλλάζουν.

Παρά τους υψηλούς τόνους ο Ματέο Σαλβίνι δείχνει να χάνει έδαφος. Συνεχίζει, τις σκληρές δηλώσεις κατά των μεταναστών, χρησιμοποιεί το σύνθημα «πρώτα οι Ιταλοί» και ξεκινά νέα εκστρατεία κατά των μαλακών ναρκωτικών και των καταστημάτων που πωλούν «νόμιμη κάνναβη». Για πρώτη φορά όμως οι Ιταλοί δείχνουν να κουράζονται από την συνεχή ένταση.

«Μέσα σε αυτή την κυβέρνηση, ξέρουν μόνον να τσακώνονται»

Την ίδια ώρα τα Πέντε Αστέρια ζητούν από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να κινηθεί πιο δυναμικά και να περιορίσει την επιθετικότητα του αρχηγού της Λέγκα. «Όποιος λέει ότι ο Σαλβίνι αποφασίζει τα πάντα, απατάται», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης. Χθες ο υπ. Εσωτερικών άνοιξε τα λιμάνια, στο νότο της χώρας, σε δύο πλοία που είχαν σώσει μετανάστες. Πρόκειται για 66 ανθρώπους, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Λαμπεντούζα και της Αουγκούστα, στην Σικελία. «Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν δεκτοί σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Λουξεμβούργο», άφησε να διαρρεύσει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι σχέσεις των «πεντάστερων» με την Λέγκα δεν είναι καλές. Δεν αποκλείεται, μέσα στον Ιούνιο, να ξεσπάσει ακόμη και κυβερνητική κρίση ή να αλλάξουν ριζικά οι προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος. Ο Σαλβίνι ζητά να μειωθούν άμεσα οι φόροι, ενώ το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο θεωρεί ότι πρέπει να ψηφιστεί, πριν από το καλοκαίρι, νέος νόμος κατά ασυμβίβαστου πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Η Κεντροαριστερά, παράλληλα, ζητά προκήρυξη πρόωρων εκλογών και επιμένει «μέσα σε αυτή την κυβέρνηση, ξέρουν μόνον να τσακώνονται».

Πολλά θα εξαρτηθούν, ασφαλώς, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και από το αν ο Σαλβίνι θεωρήσει ότι μπορεί να κυβερνήσει μόνος του ή έστω με μια στήριξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ