Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP χρίζει τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρό του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Μία συνέντευξη με τον εκπρόσωπο του HDP.Ήταν η έκπληξη των τελευταίων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, όταν έλαβε το 9,8% των ψήφων και ανέδειξε το αριστερό HDP σε τρίτη πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας. Στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς όχι μόνο συνελήφθη αλλά και παραμένει προφυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016. Το κόμμα έχει ήδη εκλέξει νέα ηγεσία, ωστόσο δεν ξεχνά τον χαρισματικό Ντεμιρτάς και πρόκειται να τον ορίσει υποψήφιο για τη μεγάλη μάχη των προεδρικών εκλογών στις 24 Ιουνίου.

«Ο κόσμος θυμάται ακόμη την επιτυχία του Ντεμιρτάς στις προηγούμενες εκλογές» λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος Αϊχάν Μπιλγκέν στην Deutsche Welle. «Μπορεί να είναι υπό κράτηση, αλλά συνεχίζει τον αγώνα του για τη δημοκρατία ακόμη και από εκεί που βρίσκεται. Στην πραγματικότητα αυτή ακριβώς η κατάσταση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία. Εμείς ως HDP θεωρούμε καθήκον μας να εφιστούμε την προσοχή στην πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να προστατευθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα σε αυτή τη χώρα…»

Οι πρακτικές δυσκολίες της υποψηφιότητας

Πέρα από την ιδεολογική αφετηρία και την αναμφισβήτητη απήχηση του Ντεμιρτάς στο εκλογικό σώμα, το γεγονός ότι ο πρώην ηγέτης του HDP παραμένει στη φυλακή δεν επηρεάζει την υποψηφιότητά του. «Μας είναι απόλυτα σαφές ότι υπάρχουν ορισμένα πρακτικά εμπόδια», λέει ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού κόμματος.

«Έχουμε ζυγίσει όλους τους πιθανούς κινδύνους και τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν και παρ΄ όλ΄ αυτά χρίζουμε τον Ντεμιρτάς υποψήφιο. Τώρα επεξεργαζόμαστε την προεκλογική εκστρατεία που θα ακολουθήσουμε. Έχουμε συνεχή επαφή με όλες τις πρωτοβουλίες πολιτών που μέχρι σήμερα στήριζαν το HDP και υπό την καθοδήγηση του Ντεμιρτάς θα ξεκινήσουμε μία προεκλογική καμπάνια, η οποία θέτει επί τάπητος τα πραγματικά προβλήματα της Τουρκίας».

Συμμαχία με τους κεμαλιστές;

Το φιλοκουρδικό HDP τονίζει ότι είναι ανοιχτό σε μία ενδεχόμενη σύμπλευση με άλλα πολιτικά κόμματα, με στρατηγικό στόχο να διευρύνει το μέτωπο της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν. Άλλωστε παράλληλα με τις προεδρικές διεξάγονται και βουλευτικές εκλογές. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί σενάρια για πιθανή συνεργασία ή ακόμη και συμμαχία του HDP με το παραδοσιακό και πιο ισχυρό κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το κεμαλικό CHP. Ο Αϊχάν Μπιλγκέν λέει ότι δεν έχει διαμορφωθεί επίσημο πλαίσιο συνεργασίας, αλλά παραδέχεται ότι «υπάρχουν ανεπίσημες συνομιλίες. Εάν τυχόν διατυπωθεί επίσημο αίτημα, θα το εξετάσουμε με βάση τα δικά μας κριτήρια και θα απαντήσουμε».

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν είναι ο μόνος πολιτικός του HDP που βρίσκεται στη φυλακή. Το φιλοκουρδικό κόμμα έχει συστήσει μία «επιτροπή εκλογών», η οποία προσπαθεί να διευκολύνει τη συμμετοχή των φυλακισμένων βουλευτών του στις εκλογές του Ιουνίου. Ο εκπρόσωπος του CHP υποστηρίζει ότι το κόμμα «ήταν προετοιμασμένο για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Από αυτή την άποψη δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες δυσκολίες και σύντομα θα γνωστοποιήσουμε τη λίστα των υποψηφίων μας. Παραμένουμε σε συνεχή επαφή με την αντιπολίτευση. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι αυτές οι εκλογές διεξάγονται σε συνθήκες ‘έκτακτης ανάγκηςʼ».

Χιλάλ Κεϊλί/ Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ