Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη το βράδυ 50 χλμ από το Βερολίνο. Αιτίες για τη γρήγορη εξάπλωση ήταν η ξηρασία των τελευταίων μηνών και τα πυκνά πευκοδάση στην ευρύτερη περιοχή.Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνονταν 50 περίπου χιλιόμετρα νότια του Βερολίνου κοντά στην πόλη Πότσνταμ. Από το γεγονός ότι δεν ακούγονται πλέον εκρήξεις στα δάση από πυρομαχικά που βρίσκονται στο έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκύπτει ότι η θερμοκρασία της φωτιάς έχει μειωθεί. Η κατάσβεση ωστόσο θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες ανακοίνωσε η πυροσβεστική. Σύμφωνα με απόφαση των αρμόδιων αρχών οι κάτοικοι δύο οικισμών, που εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέσα στις επόμενες ώρες. Στην εκτόνωση της κατάστασης συμβάλλουν και οι ασθενείς άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή. Στο μεταξύ οι αρχές προτρέπουν τους κατοίκους του Βερολίνου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, μιας και ο αέρας μεταφέρει, και σήμερα, προς την γερμανική πρωτεύουσα πυκνά σύννεφα καπνού.

Πάνω από 11.000 στρέμματα κάηκαν από τις αρχές του 2018

Την ίδια ώρα εκφράζονται υποψίες ότι η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού επειδή ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου Ντίντμαρ Βόιτκε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τόνισε όμως πως μέχρι στιγμής οι υποψίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Σε ό,τι αφορά τις αιτίες για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς ειδικοί εφιστούν την προσοχή στην ξηρασία που επικρατεί στο Βρανδεμβούρο αυτό το καλοκαίρι αλλά και στο γεγονός ότι οι δασικές εκτάσεις που καλύπτουν σχεδόν το 40% του εδάφους αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά πευκοδάση.

Πάντως, σε κανένα άλλο κρατίδιο της Γερμανίας ο κίνδυνος πυρκαγιών δεν είναι τόσο μεγάλος όπως στο Βρανδενβούργο. Ήδη πριν το ξέσπασμα της πρόσφατης πυρκαγιάς την Πέμπτη είχαν καταγραφεί από αρχές του χρόνου 405 πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις οι οποίες είχαν καταστρέψει μια έκταση 6.910 στρεμμάτων. Με την πρόσφατη πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε 4.300 στρέμματα η συνολική έκταση που καταστράφηκε φέτος στο Βρανδεμβούργο ανέρχεται στα 11.130 στρέμματα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ