Αργά το βράδυ αναμένονται οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η αγωνία αυξάνεται για την επόμενη μέρα.Ημέρα εκλογών σήμερα στην Τουρκία τόσο για νέο πρόεδρο όσο και για νέο κοινοβούλιο, με το νέο μάλιστα εκλογικό σύστημα. Η προσέλευση στις κάλπες ξεκίνησε νωρίς, ενώ η συμμετοχή αναμένεται φέτος να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντζάρογλου στις δηλώσεις που έκανε αφού ψήφισε στην Άγκυρα. «Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους» είπε και συνέχισε: «Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να υποκύπτετε σε πιέσεις, για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας.» O ίδιος πάντως είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που ψήφισε όπως πάντα σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης με την σύζυγό του Εμινέ δήλωσε ότι ενημερώθηκε ότιη μέχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που δείχνει της δημοκρατική ωριμότητα των Τούρκων πολιτών. «Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε ένα νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε την γραφειοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.

Μ. Ιντζέ: «Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα»

Ο πρώτος υποψήφιος που έριξε την ψήφο του σήμερα ήταν ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος ψήφισε στην Γιαλόβα στις 10:30 το πρωί και στις δηλώσεις του ήταν φειδωλός. «Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και για τη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα για να παρακολουθήσει την τελική καταμέτρηση.

Στις 11:00 το πρωί στην Σμύρνη σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του ψήφισε ο απερχόμενος τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έκανε μια σύντομη δήλωση: «Σήμερα εκλέγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημά. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικό κλίμα».

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις ασφαλείας

Πάνω από 38000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 στρατιωτικά οχήματα, θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν και μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και νυν υποψήφιος Βουλευτής Ντενίζ Μπαικάλ που αναρρώνει από εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ. Ο ίδιος πρόσθεσε σε σχέση με καταγγελίες για θέματα ασφάλειας σε ορισμένες κάλπες στο Σουρούτς, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διοικητικές και εισαγγελικές ενέργειες.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Kων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ