Έχοντας μελετήσει τις δηλώσεις που έγιναν από τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν σε έκτακτη συνεδρία του, το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης Μόρφου υποβάλλει στην Εξοχότητά σας αυτό το υπόμνημα:

Στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας επ’ ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο 1974, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν:

(i)            αμφισβήτησε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

(ii)            απείλησε την ΕΕ ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης με τις Βρυξέλλες θα σταματήσουν εάν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούλιο του προσεχούς έτους, χωρίς μια πολιτική διευθέτηση στην Κύπρο.

(iii)            δήλωσε ότι δεν θα επέστρεφε τις περιοχές Μόρφου και Καρπασίας στους Ελληνοκυπρίους, ως μέρος μιας συμφωνημένης διαπραγμάτευσης στην Κύπρο.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν φανερώνουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Ενώ η Τουρκία κάνει συνεχώς προπαγάνδα ότι θέλει μια λύση σύντομα, ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δείχνουν επίσης τη διάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά τις προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, λόγω της στάσης που διατηρεί η τουρκική πλευρά.

Οι προκλητικές δηλώσεις παρουσιάζουν, ακόμα μια φορά, την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, αλλά και το εθνικό ξεκαθάρισμα που η Τουρκία έχει επιβάλει στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι η τουρκοποίηση των κατεχομένων και του διαμελισμού του νησιού. Ο στόχος της Τουρκίας είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους – κάτι που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει με σειρά ψηφισμάτων- και λύση συνομοσπονδίας.

Εμείς, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της Μόρφου, της γης που μας γέννησε, της γης που είναι δημιούργημα των προγόνων μας και την οποία ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε παράνομα συνοδευόμενος από τα στρατεύματα κατοχής, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι λύση του κυπριακού χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτή η θέση ανήκει στις κόκκινες μας γραμμές, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει η δική μας πλευρά στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Με τις δηλώσεις του, ο τούρκος πρωθυπουργός έχει εξανεμίσει κάθε βάση συζήτησης για επίλυση του κυπριακού διαγράφοντας ετσιθελικά προκλητικά και απαράδεκτα κάθε προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. κ. Μπαν Κι Μουν να γίνουν συνομιλίες παραγωγικές και καρποφόρες μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Ο κ. Ερντογάν παραγράφει και διαγράφει τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και προωθεί τα στρατοκρατικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν και αναμένουμε ότι δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τη διεθνή Κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος.

Εμείς, οι νόμιμοι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής, επιφυλάσσουμε όλα τα δικαιώματα να διεκδικήσουμε μέσω διεθνών, ευρωπαϊκών και άλλων οργανισμών την καταδίκη της Τουρκίας και του τούρκου πρωθυπουργού για τις δηλώσεις του, την παράνομη κατοχή και το σφετερισμό της γης μας.

Δήμαρχος Μόρφου

Χαράλαμπος Πίττας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ