Με ελικόπτερα, εκτοξευτήρες νερού και εκατοντάδες πυροσβέστες οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά σε απόσταση 50 χλμ από τη γερμανική πρωτεύουσα. Ζήτημα χρόνου η επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους.Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες το βράδυ 50 χιλιόμετρα νότια του Βερολίνου κοντά στην πόλη Πότσνταμ σε πυκνή δασική έκταση. Οι γερμανικές αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τρεις οικισμούς μεταφέροντας περισσότερους από 500 κατοίκους σε ασφαλή σημεία. Με μπουλντόζες και γκρέιντερ η πυροσβεστική υπηρεσία δημιούργησε τις τελευταίες ώρες αντιπυρικές ζώνες στην προσπάθειά της να ελέγξει την πυρκαγιά, που απειλούσε κατοικημένες περιοχές.

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να πετούν και πάλι τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία από κοινού με πυροσβεστικά οχήματα, την υπηρεσία πολιτικής προστασίας ακόμα και δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού πέτυχαν να αποτρέψουν μια επέκταση της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου Καρλ-Χάιντς Σρέτερ δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι μεγάλα τμήματα της πυρκαγιάς έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Όπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η κατάσβεση να ολοκληρωθεί σύντομα και οι κάτοικοι της περιοχής να επιστρέψουν και πάλι στα σπίτια τους.

Επιπτώσεις και στη γερμανική πρωτεύουσα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ακόμα και τώρα, οι δυνάμεις κατάσβεσης είναι οι φωτιές σε περιοχές που υπήρξαν κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου πεδία βολής όπου υπάρχουν ακόμα υπολείμματα πολεμικού εξοπλισμού, τα οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν εκρήξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι πυροσβέστες δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα και εξαρτώνται από εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Υπολογίζεται ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην περιοχή, έχει έκταση περίπου 400 εκτάρια, δηλαδή 4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές η φωτιά ξέσπασε το βράδυ σχεδόν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία. Οι περισσότεροι αποδίδουν την πυρκαγιά στην μεγάλη ξηρασία των τελευταίων μηνών. Υπάρχουν ωστόσο και φωνές που μιλούν για εμπρησμό.

Οι επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς είναι αισθητές σήμερα και στη γερμανική πρωτεύουσα, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Βερολίνο. Εκτός από τον πυκνό καπνό, η μυρωδιά από καμένο ξύλο και άλλα υλικά έχει φθάσει στις νότιες περιοχές του Βερολίνου, αλλά ακόμα και μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας. Οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους να κλείσουν πόρτες και παράθυρα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι άνεμοι στην περιοχή θα αλλάξουν κατεύθυνση και θα απομακρύνουν τον πυκνό καπνό. Ας σημειωθεί ότι η πυρκαγιά δεν επηρεάζει τις πτήσεις από και προς το Βερολίνο. Όλες οι πτήσεις διεξάγονται κανονικά, δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος των αεροδρομίων Βερολίνου.

Dpa, afp / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ