Παρά την εν μέρει χαοτική έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε πολλές περιοχές της Γερμανίας, η επιδημιολογική κατάσταση στα σχολεία παραμένει καταρχάς υπό έλεγχο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο για δύσκολo φθινόπωρο.Τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού οδηγούν σε πολλές περιοχές της Γερμανίας σε μερικό ή και ολικό κλείσιμο σχολικών μονάδων. Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (ΒΡΒ), το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, δημοσιοποίησε χθες για πρώτη φορά συγκεκριμένα στοιχεία: στην παρούσα φάση έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό 238μαθητές και 46 δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ σε καραντίνα βρίσκονται σχεδόν 7.000 μαθητές και 600 εκπαιδευτικοί. Την ίδια ώρα έχουν κλείσει πλήρως τέσσερα σχολεία και 106 λειτουργούν μερικώς.

Με δεδομένο ότι το κρατίδιο μετρά πάνω από 2,5 εκατομμύρια μαθητές και σχεδόν 6.000 σχολεία, οι παραπάνω αριθμοί θεωρούνται αμελητέοι και η κατάσταση, ακόμη, υπό έλεγχο.

Καταγγελίες εκπαιδευτικών

Παρά ταύτα ο Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών ΒΡΒ καταγγέλλει την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων εν καιρώ πανδημίας.Αυτό που είχε προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια -και εν μέρει ακόμη και εντάσεις μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων- ήταν η βεβιασμένη άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας μετά από μόλις δυο εβδομάδες μαθημάτων. «Απέχουμε παρασάγγας από την κανονικότητα στα σχολεία» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Σβεν Κρίστοφερς.

Περισσότερα κρούσματα στα σχολεία από τη ΒΡΒ μετρά το κρατίδιο της Βαυαρίας. 343 μαθητές και 48 εκπαιδευτικοί έχουν επιβεβαιωμένα μολυνθεί ενώ πάνω από 9.000 μαθητές και 770 εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί στο μεταξύ σε καραντίνα.
Με συνολικά πάνω από 1,65 εκατομμύρια μαθητές όμως η κατάσταση και στη Βαυαρία θεωρείται υπό πλήρη έλεγχο και δεν εμπνέει, καταρχήν, ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.

Εντούτοις, μολονότι οι παραπάνω αριθμοί σε Βαυαρία και Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είναι συγκριτικά χαμηλοί, είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα σχολεία παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία. Στη Βαυαρία, για παράδειγμα, ο αριθμός των θετικά διαγνωσθέντων μαθητών πριν από μια εβδομάδα ανερχόταν μόλις σε 135 (343 αυτή την εβδομάδα) ενώ σε καραντίνα βρίσκονταν 2.500 παιδιά (9.000 αυτή την εβδομάδα).

Ανησυχία εν όψει φθινοπώρου

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς -και αυτό δεν αφορά φυσικά μόνο τα σχολεία- είναι το επερχόμενο φθινόπωρο, όταν οι υγειονομικές αρχές δεν θα έχουν πλέον σύμμαχό τους τον καλό καιρό και τις ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στη Γερμανία.

Όπως σχολίαζε προ ημερών η Rheinische Post «η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, όταν θα αρχίσει το κανονικό κύμα της εποχικής γρίπης που μέχρι στιγμής δεν έχει παίξει ρόλο στην κρίση του κορωνοϊού». Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για αλματώδη αύξηση των νέων κρουσμάτων που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος, τουλάχιστον στην παρούσα του μορφή.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αδειάσουν οι σχολικές αίθουσες, πιθανότατα όχι επειδή θα νοσήσουν πολλά παιδιά, αλλά διότι ένα μεγάλο μέρος θα μένει σπίτι μόλις παρουσιάζει ελαφρά συμπτώματα κρυολογήματος». Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούν, φυσικά, να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα. Σύνδεσμοι εκπαιδευτικών καταγγέλλουν ότι οι περιφερειακές/τοπικές κυβερνήσεις, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν τα θέματα εκπαίδευσης (αλλά και μέτρα υγιεινής και προφύλαξης), δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη ολοκληρωμένα σχέδια για εναλλακτικές/ψηφιακές μορφές διδασκαλίας.

Κώστας Συμεωνίδης (RP, BR, RND)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ