Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το σεξουαλικό σκάνδαλο ανώτατων αξιωματούχων της μη κυβερνητικής οργάνωσης OXFAM, στην Αιτή το 2011 και σειρά άλλων χωρών της Αφρικής. Μεγάλη αναστάτωση και στη Βρετανία.Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την απαράδεκτη συμπεριφορά εργαζομένων στην OXFAM που ξεκίνησαν με το δημοσίευμα των Times, συγκλονίζουν όχι μόνο την συγκεκριμένη οργάνωση αλλά και τον ευρύτερο τομέα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε προγράμματα βοήθειας και ανάπτυξης στον Τρίτο Κόσμο.

Το θέμα έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και την Επιτροπή Ελέγχου Λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Τα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης, συναντώνται με την υφυπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας, Πένι Μόρνταντ, στην οποία θα εκθέσουν την άποψη τους για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Μια από τις παλαιότερες οργανώσεις αρωγής

Βουλευτές και η προκάτοχός της στο υφυπουργείο, Πρίτι Πάτελ, ζητούν άμεση διακοπή της κρατικής βοήθειας προς την OXFAM, που ξεπερνάει τα 50 εκατομμύριες στερλίνες το χρόνο. Η οργάνωση κατηγορείται ότι ενώ ήξερε για το σεξουαλικό σκάνδαλο στην ισοπεδωμένη από τον σεισμό Αϊτή το 2011, διεξήγαγε εσωτερική έρευνα αλλά κράτησε την υπόθεση μυστική και ήλθε σε συμβιβασμό με τους δράστες.

Η ανάκριση των υπευθύνων της OXFAM, τότε και τώρα, θα ξεκινήσει την Τετάρτη στην αρμόδια Αρχή Ελέγχου των ΜΚΟ. Προς το παρόν η κυβέρνηση έχει παγώσει τα κονδύλια επιχορήγησης της OXFAM και δέχεται αφόρητες πιέσεις να διακόψει οριστικά την κρατική χρηματοδότηση. Το βέβαιο είναι πως έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα το κύρος της OXFAM, μιας από τις παλαιότερες οργανώσεις αρωγής την οποία ίδρυσαν ειρηνιστές Κουακέροι το 1942, με σκοπό να συνδράμουν τον λιμοκτονούντα ελληνικό λαό.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ