Ημερίδα του Μ. Αγγελάκα  της Ν.Δ. για το  μεταναστευτικό ζήτημα

Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος

Φωτογραφία: Αθηνά Πανάγιου

ΑΘΗΝΑ : Το φλέγον και μείζονος κοινωνικής σημασίας θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα από τις Ανατολικές και Αφρικάνικες κυρίως χώρες παρουσιάστηκε με επιτυχία σε ημερίδα με τίτλο  «Φάκελος Μεταναστευτικό: Μύθοι και Πραγματικότητα» που διοργανώθηκε  στις 6 Φεβρουαρίου 2012 με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και  πρώην Ευρωβουλευτή  κ. Μανώλη  Αγγελάκα , στο Ξενοδοχείο «Imperial» της Αθήνας.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος με εισηγήσεις ο Ευρωβουλευτής Κων/νος Πουπάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία ξένων μεταναστών στην Ελλάδα τονίζοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ  περισσότεροι από 500.000 μετανάστες  εργάζονται σήμερα στη χώρα μας χωρίς ένσημα και αναφέρθηκε στο πρόβλημα της μετανάστευσης στις χώρες της ΕΕ και στην επίπτωσή του στις εργασιακές σχέσεις. Ο Ευρωβουλευτής Γεώργιος Παπανικολάου παρουσίασε τις νομικές διαστάσεις του προβλήματος τονίζοντας ότι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Επιστροφών και Προσφύγων παραμένουν ανεκμετάλλευτοι και ανέλυσε τις δυνατότητες αναθεώρησης της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ». Η εκπαιδευτικός Ελένη Παπαδοπούλου στην εισήγηση της υπογράμμισε την διαφορά της πολυπολιτισμικότητας που στην ελληνική πραγματικότητα μεταφράζεται σε «γκετοποίηση» και της διαπολιτισμικότητας που σημαίνει την επικοινωνία των πολιτισμών.

Τέλος ο Μανώλης Αγγελάκας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Αθήνα αναφέροντας ότι καθημερινά περνούν τα ελληνικά σύνορα 300 παράνομοι μετανάστες και περιοχές της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε γκέτο με κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας. Πρόσθεσε πώς  δεν είναι μύθος η ραγδαία αλλοίωση της κοινωνικής συνοχής από την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών στη Ελλάδα αλλά και η εμφάνιση «ξεχασμένων» μολυσματικών ασθενειών ιδιαίτερα στην Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα Κατέληξε παρουσιάζοντας δέσμη πολιτικών προτάσεων για λήψη συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων που θα συμβάλουν στον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και ζωηρή συζήτηση με το κοινό και διάφορους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων της πόλης, από την οποία προέκυψε ότι οι κάτοικοι της Αθήνας απαιτούν έργα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και όχι υποσχέσεις και σχεδιασμούς επί χάρτου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης και τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ