Υπέροχες εικόνες και κλίμα αισιοδοξίας στους εορτασμούς για το νέο έτος. Πάντως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στη Γαλλία, με την ορχήστρα της Όπερας του Παρισιού να δίνει …συναυλία διαμαρτυρίας στον δρόμο.Για μία ακόμη φορά η Πλατεία Τάιμς Σκουέρ στη Νέα Υόρκη προσέφερε μερικές τις πιο εμβληματικές εικόνες της Πρωτοχρονιάς. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στους εορτασμούς υπό τους ήχους του New York, New York, ενώ το παρών στη σκηνή έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο ράπερ LL Cool J, oι Village People και οι BTS από τη Νότια Κορέα, ένα συγκρότημα ιδιαίτερα δημοφιλές στη νεολαία. Πολλοί είχαν συρρεύσει από το μεσημέρι της παραμονής στην πλατεία, για να πιάσουν θέση και μάλλον δεν απογοητεύθηκαν.

Στο Λονδίνο περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Μπιγκ Μπεν για να γιορτάσουν το νέο έτος. Ο δήμαρχος της πόλης, Σαντίκ Καν, δήλωσε ότι τα πυροτεχνήματα στον ποταμό Τάμεση ήταν “τα καλύτερα που έχει δει ποτέ”. Το Brexit ξεχάστηκε για λίγο και οι εορτασμοί επικεντρώθηκαν στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2020. Επτά παιχνίδια του τορνουά θα γίνουν στο Λονδίνο που γιορτάζει με τον γνωστό ποδοσφαιρικό ύμνο Football’s coming home.

Συνωστισμός από το …απόγευμα στο Βερολίνο

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν, όπως κάθε χρόνο, στους εορτασμούς για το νέο έτος στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας. Στη σκηνή εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Gypsy Kings και το σουηδικό συγκρότημα Mando Diao.ον περιφραγμένο χώρο των εκδηλώσεων, που είχε κλείσει από τις οκτώ το βράδυ λόγω μεγάλης προσέλευσης, απαγορευόταν η ρίψη βεγγαλικών και η κατανάλωση αλκοόλ. Απαγόρευση βεγγαλικών είχε επίσης επιβληθεί, για πρώτη φορά, στην πλατεία Alexanderplatz. Παρά ταύτα, η πυροσβεστική του Βερολίνου δέχθηκε περισσότερες από 430 κλήσεις για άμεση επέμβαση.

Στο Παρίσι ούτε οι απεργίες κατάφεραν να σταματήσουν τους παραδοσιακούς εορτασμούς στη φωταγωγημένη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Αίσθηση προκάλεσε η κινητοποίηση της ορχήστρας στην Όπερα του Παρισιού, η οποία απεργεί εδώ και έναν μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Την παραμονή της νέας χρονιάς οι μουσικοί της ορχήστρας εμφανίστηκαν στην Πλατεία της Βαστίλλης για να ανεβάσουν “Κάρμεν”, όχι όμως μέσα στο υπερσύγχρονο κτίριο της Όπερας, αλλά στην πλατεία. Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να στείλουν το δικό τους κοινωνικό μήνυμα, προειδοποιώντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

“Ωδή στη χαρά” στην Κροατία

Στο Ζάγκρεμπ αντήχησε η “Ωδή στη Χαρά” από την 9η συμφωνία του Μπετόβεν, που είναι γνωστή και ως ο “Ύμνος της Ευρώπης”. Και αυτό γιατί η Κροατία αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Εντυπωσιακές εικόνες επιφύλαξε ο εορτασμός του νέου έτους στο Ρίο ντε Τζανέϊρο με τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τη θάλασσα και τους πιο τολμηρούς να κάνουν βουτιές στην κοσμοπολίτικη παραλία της Κοπακαμπάνα. Στην Αυστραλία η φαντασμαγορική γιορτή με πυροτεχνήματα έγινε τελικά στο λιμάνι του Σϊδνεϋ, αλλά αναβλήθηκε για λόγους πυρασφάλειας στην πρωτεύουσα Καμπέρα. Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές είχαν απαγορεύσει τα πυροτεχνήματα, ενώ ανήμερα την Πρωτοχρονιά άρχισαν και πάλι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, APTN, tagesschau.de)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ