Σε μια δήλωση από το twitter περιορίστηκε μέχρι στιγμής η Προεδρία της Τουρκίας για την Διάσκεψη του Βερολίνου. Εξαίρεται η διπλωματική δραστηριότητα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.Ο κ. Καλίν σε ανάρτηση του ανέφερε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ευκαιρία για κατάπαυση των συγκρούσεων και πολιτική λύση. Εξήρε την πολύπλευρη διπλωματική δραστηριότητα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν η οποία όπως τόνισε «κατέστησε την Τουρκία παράγοντα-κλειδί της διαδικασίας» και συμπλήρωσε πως «η Τουρκία θα εξακολουθήσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της κατά των πολέμων δια αντιπροσώπων».

Ο κ. Ερντογάν που αποχώρησε πρώτος από την Διάσκεψη δεν έχει κάνει δηλώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος πριν πάει στο Βερολίνο είχε πει πως η Τουρκία θα παραμείνει στην Λιβύη έως ότου της αποδοθούν τα δικαιώματά της στην Μεσόγειο.

Επικρίσεις Ερντογάν για τον ΟΗΕ

Το μόνο ουσιαστικό και απτό αποτέλεσμα της Διάσκεψης, η έκκληση προς όλες τις πλευρές να τηρούν το εμπάργκο όπλων και να μην παρέχουν στρατιωτική βοήθεια σε καμία πλευρά, όπως και η παράλληλη έκκληση για απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα ενισχύσει το εμπάργκο με κυρώσεις, χτυπάει καμπανάκι και προς την Άγκυρα που στηρίζει δεδηλωμένα την κυβέρνηση Σάρατς βάση του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο κ. Ερντογάν πολλάκις έχει επικρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας πως οι πέντε δεν δύναται να είναι μεγαλύτεροι της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας.

Όπως και να έχει πάντως παραμένει μια εύθραυστη εκεχειρία με τα τέσσερα λιμάνια μεταφοράς πετρελαίου που αποκλείστηκαν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ στην Λιβύη να είναι κλειστά.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ