Βία, προσφυγική κρίση και τρομοκρατία: θέματα που απασχολούν το φετινό Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν, το οποίο διερωτάται πώς μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στις μέρες μας.Κάποιοι δείχνουν πώς άνθρωποι μετατρέπονται σε τέρατα, άλλοι διερωτώνται πώς μπορούμε να ζήσουμε πλέον με αξιοπρέπεια στον σημερινό κόσμο. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν την πρώτη εβδομάδα του ετήσιου Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν (6 έως 24 Ιουλίου) ήταν σκοτεινά, βαριά έως και καταθλιπτικά. Εστιάζουν στο μίσος, την εξουσία, τη διαφθορά, τη βία και την τρομοκρατία. Ζητήματα που βρίσκουν κάθε χρόνο θέση στο φεστιβάλ, ωστόσο φέτος τους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση.

Τον ρυθμό έδωσε ο διάσημος γάλλος σκηνοθέτης Τομά Ζολί με τον Θυέστη, μια από τις πιο βίαιες τραγωδίες του ρωμαίου ποιητή και φιλοσόφου Σένεκα. Διηγείται την ιστορία των αδελφών Ατρέα και Θυέστη που πολεμούν με κάθε μέσο για να αποκτήσουν εξουσία. Ο Ατρέας δεν διστάζει ακόμη και να σκοτώσει τα παιδιά του αδελφού του, σερβίροντάς του τα μάλιστα ως εορταστικό γεύμα. Ο Τομά Ζολί διατηρεί μονάχα τον σκελετό του αρχαίου έργου. Ο 36χρονος σκηνοθέτης εστιάζει στην ψυχολογία των πρωταγωνιστών ενός δράματος γεμάτου προδοσία, αιμομιξία και κανιβαλισμό. Μεταξύ άλλων προσπαθεί να δείξει πώς το αίσθημα του μίσους και η επιθυμία για εκδίκηση μπορούν να μετατρέψουν τον άνθρωπο σε τέρας.

Κριτική στον καπιταλισμό και ιστορίες προσφυγιάς

Τακτικός επισκέπτης και παρών και στο φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν είναι ένας ακόμη διακεκριμένος γάλλος θεατρικός σκηνοθέτης. Ο Ζουλιέν Γκοσλέν με το έργο του «Παίκτες, Μάο ΙΙ, Τα ονόματα» επεξεργάστηκε τρία μυθιστορήματα του αμερικανού συγγραφέα Τζον ΝτεΛίλλο. Η οκτάωρη παράστασή του πραγματεύεται τα θέματα της τρομοκρατίας, της εξάρτησης, της χειραγώγησης του ανθρώπου και της ζωής στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο διευθυντής του διάσημου θεατρικού φεστιβάλ Ολιβιέ Πι με τη σύγχρονη τραγωδία του Pur Présent (Καθαρό Παρόν) αναθέτει στους πρωταγωνιστές του να αναζητήσουν απαντήσεις στο ερώτημα: Πώς μπορεί να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς στον σημερινό κόσμο; Όπως σε όλα τα έργα του Ολιβιέ Πι, έτσι και σε αυτό η κριτική του καπιταλισμού βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το έργο Au-delà de la forêt, le monde (Πέρα από το δάσος, ο κόσμος) καταπιάνεται με την άκρως επίκαιρη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Μας διηγείται την ιστορία του νεαρού Φαρίντ που μαζί με τον αδερφό του παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς από το Αφγανιστάν στην Αγγλία. Η δική του Οδύσσεια φέρνει το 12χρονο αγόρι στη βόρεια Γαλλία, στη «Ζούγκλα του Καλαί», που εκκενώθηκε βίαια και έκλεισε το 2016.

Ότι τα πράγματα στον κόσμο δεν πάνε καλά, το δείχνουν σε καθημερινή βάση τα μέσα ενημέρωσης. Το φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν επιχειρεί να ανακαλύψει το γιατί.

Ζαμπίνε Γκλάουμπιτς (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ