Με μια κωμωδία για ζόμπι του Τζιμ Τζάρμους ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 72 Φεστιβάλ Καννών. Στην Κυανή Ακτή παρουσιάζουν τις νέες τους ταινίες και οι Κουέντιν Ταραντίνο και Πέδρο Αλμοδόβαρ.«Οι νεκροί δεν πεθαίνουν» είναι το τελευταίο πόνημα του αμερικανού σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους με το οποίο ξεκινά σήμερα το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή της κλασικής ιστορίας επίθεσης ζωντανών νεκρών σε μια μικρή πόλη, όπου κάνουν την περιπολία τους δύο αστυνομικοί που υποδύονται οι Άνταμ Ντράιβερ (Star Wars) και ο Μπιλ Μάρεϊ. Ως ζόμπι εμφανίζονται στην οθόνη, μεταξύ άλλων, ο Ίγκι Ποπ, ο Τομ Γουέτς, η Τίλντα Σουίντον, η Σελένα Γκόμες.

Η ταινία “The Dead Don’t Die” συμμετέχει από κοινού με άλλες 21 ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα για τον Χρυσό Φοίνικα. Ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός, μιας και αρκετοί κορυφαίοι σκηνοθέτες δίνουν φέτος το παρών με τις νέες τους ταινίες. Ανάμεσά τους ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος 25 χρόνια μετά το Pulp Fiction που τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα το 1994, επιστρέφει στην Κυανή Ακτή με την ταινία «Κάποτε στο Χόλιγουντ» στην οποία πρωταγωνιστούν οι Μπραντ Πιτ και Λενάρντο ντι Κάπριο. Την ανώτατη διάκριση του Φεστιβάλ διεκδικεί ωστόσο και η τελευταία ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Πόνος και Δόξα» με την Πενέλοπε Κρουζ και τον Αντόνιο Μπαντέρας.

Η εναλλακτική κινηματογραφική πρόταση της φετινής διοργάνωσης προέρχεται από τον 75χρονο αμερικανό σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ με το “Α hidden Life” («Μια κρυφή ζωή»), η οποία διηγείται την συγκλονιστική ιστορία του αυστριακού αντιρρησία συνείδησης Φρανς Γιεγκερστέτερ, ο οποίος αρνείται να πολεμήσει για την Βέρμαχτ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτελείται από τους ναζί το 1943.

Εκτός διαγωνιστικού τμήματος παραγωγές της Netflix

Ο κατάλογος των διασημοτήτων από τον χώρο της τέχνης και ιδίως του κινηματογράφου είναι και φέτος μακρύς. Έτσι οι σινεφίλ θα δουν να περνούν από το κόκκινο χαλί θρύλοι του γαλλικού κινηματογράφου, όπως η Ιζαμπέλ Ιπέρ, ο Αλέν Ντελόν, αλλά και ο 88χρονος πλέον Ζαν Λουί Τρεντινιάν. Στο Φεστιβάλ αναμένεται εκτός αυτού ο βρετανός μουσικός Έλτον Τζον, με αφορμή το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του με τίτλο Rocketman, αλλά και ο αμερικανός ηθοποιός Σιλβέστερ Σταλόνε, ο οποίος θα παρουσιάσει αποσπάσματα της ταινίας “Rambo V”.

Όμως το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχει και…ηχηρές απουσίες. Ο λόγος για τις ταινίες “The Laundromat” του Στίβεν Σόντερμπεργκ και “The Irishman” («Ιρλανδός») του Μάρτιν Σκορσέζε. Το γεγονός ότι τα γυρίσματα και των δύο ταινιών δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ…βολεύει όσους δεν θέλουν για μια ακόμα φορά να αναφερθούν στη σημαντικότερη διένεξη των τελευταίων μηνών στο προοίμιο του διάσημου φεστιβάλ. Οι δύο παραγωγές χρηματοδοτήθηκαν από το συνδρομητικό Netflix και ο κανονισμός του Φεστιβάλ Καννών αποκλείει από το διαγωνιστικό τμήμα την συμμετοχή τέτοιων παραγωγών. Ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί επείγοντος λύση, μιας και οι παραγωγές συνδρομητικών υπηρεσιών όπως της Netflix ή της Amazon αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφικής δημιουργίας. Το παράδοξο είναι ωστόσο ότι μια παραγωγή της Netflix, το θρίλερ “Wounds” με τους Άρμι Χάμερ και Ντακότα Τζόνσον θα προβληθεί στις Κάννες. Όχι όμως στο διαγωνιστικό τμήμα.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, epd)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ