Μετά την αποτυχία 18 τεθωρακισμένων Puma που δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ασκήσεις, επικρατεί έντονη ανησυχία για το αξιόμαχο κρίσιμων μονάδων της Μπούντεσβερ και του ΝΑΤΟ.Έντονος αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στους κόλπους των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και στο υπουργείο Άμυνας μετά το φιάσκο με τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Puma, τα οποία αντιμετώπισαν σοβαρά τεχνικά προβλήματα κατά την διεξαγωγή κρίσιμων, προγραμματισμένων στρατιωτικών γυμνασίων. Συγκεκριμένα πρόκειται για 18 Puma της 34ης ταξιαρχίας τεθωρακισμένων του γερμανικού πεζικού, η οποία αναμένεται να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στη Μονάδα Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ήδη από τις αρχές του 2023, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Γερμανίδας υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της νέας κρίσης που έχει ξεσπάσει στον γερμανικό στρατό, θα σταματήσει η αγορά νέων τεθωρακισμένων οχημάτων Puma, τα οποία κατασκευάζονται από τις γερμανικές εξοπλιστικές βιομηχανίες Krauss-Maffei Wegmann και Rheinmetall.

Τα 18 Puma δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας δοκιμαστικές ασκήσεις επί του πεδίου κι αυτό παρά τα ελπιδοφόρα τεστ και τους ελέγχους που είχαν προηγηθεί, όπως ανέφερε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Χέμπεστραϊτ στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η ανάλυση των αιτιών, ώστε τα Puma να γίνουν εκ νέου αξιόμαχα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τα Puma θα αντικατασταθούν από Marder

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές τα Puma θεωρούνται προς το παρόν ως τα ακριβότερα και βαρύτερα οχήματα μάχης μεταφοράς προσωπικού με το πλέον σύγχρονο σύστημα θωράκισης, το οποίο μπορεί να αντέξει πυρά μεγάλου βεληνεκούς και να επιβιώσει ακόμη και μετά από έκρηξη ναρκών.

Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας Ντάβιντ Χέλμπολντ, προς το παρόν τα προβληματικά Puma θα αντικατασταθούν από παλαιότερα τεθωρακισμένα τύπου Marder, τα οποία μετρούν μεν δεκαετίες χρήσης, αλλά είναι εξίσου συμβατά με τις νατοϊκές προδιαγραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής εξοπλιστικών συστημάτων με άλλες χώρες προς στήριξη της Ουκρανίας, έχει στείλει 40 Marder στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ταυτόχρονα τόσο το υπ. Άμυνας όσο και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αναλύσουν τις αιτίες των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Από την πλευρά της η επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν δήλωσε ότι η Γερμανία έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι του ΝΑΤΟ και άρα είναι σημαντικό να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Κριτική και προβληματισμός

Την ίδια ώρα έχει ήδη ξεκινήσει η δημόσια αντιπαράθεση για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και τις πολιτικές ευθύνες για ολιγωρία και ελλιπή συντονισμό των αυξημένων πλέον υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η Μπούντεσβερ, η οποία πρόκειται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια από ειδικό ταμείο ύψους 100 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών, Γιόχαν Βάντεπουλ, οι ειδήσεις σχετικά με τα Puma προκαλούν «τρόμο» για την κατάσταση που επικρατεί στα γερμανικά στρατεύματα, «πρώτον επειδή πρόκειται για ένα κεντρικό σύστημα του γερμανικού στρατού, το οποίο ουσιαστικά είναι ανενεργό, και δεύτερον διότι τα λειτουργικά προβλήματά του ήταν γνωστά εδώ και καιρό».

Σε δηλώσεις προέβη και ο επικεφαλής της Ένωσης Εργαζομένων στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις Αντρέ Βύστνερ, ο οποίος μιλώντας στα μέσα του ομίλου Funke καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να εστιάσει στην ενίσχυση των γερμανικών χερσαίων ενόπλων δυνάμεων. «Χρειαζόμαστε επιτέλους χερσαίες ένοπλες δυνάμεις που αξίζουν να αποκαλούνται έτσι, τόσο για την εθνική όσο και για τη συμμαχική άμυνα. Η αποτροπή και η άμυνα προϋποθέτουν χερσαίες δυνάμεις που μπορούν να νικήσουν επί του πεδίου» ανάφέρει χαρακτηρισικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, επισημαίνει ο Βύστνερ, μόνο με εξοπλιστικά συστήματα που είναι πράγματι λειτουργικά.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ