Μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση για τον Ματέο Σαλβίνι και ομοϊδεάτες του από όλη την Ευρώπη το Σάββατο στο Μιλάνο ενόψει ευρωεκλογών. Το παρών δίνει μεταξύ άλλων και η “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD).Oι εθνικιστές της Ευρώπης συναντώνται σήμερα στο Μιλάνο. Το απόγευμα ο Ματτέο Σαλβίνι παίρνει τον λόγο στην πλατεία Ντουόμο, στο κεντρικότερο σημείο της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Δίπλα του, μεταξύ των άλλων, η Μαρίν Λεπέν από την Γαλλία και ο Γιέργκ Μόιτεν από την “Εναλλακτική για την Γερμανία”. Συνολικά συμμετέχουν δεκαοκτώ κόμματα και κινήματα. Οι εθνικιστές συμφωνούν στην σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό και στην οχύρωση των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά έχουν σαφώς αντίθετες απόψεις για την οικονομία.

Η Αυστρία, παραδείγματος χάρη, δεν δέχεται τις θέσεις του Σαλβίνι για αύξηση του ελλείμματος και του κρατικού χρέους, οι οποίες προκάλεσαν ανησυχία τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στους συμμάχους του από το κόμμα των Πέντε Αστέρων.Ο γραμματέας της Λέγκα αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι ευρωεκλογές αυτές είναι καθοριστικής σημασίας για να γυρίσει σελίδα η Ευρώπη. Το “Εθνικό Μέτωπο” και η Λέγκα θα είναι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπικές έρευνες, πιθανώς πρώτο κόμμα σε Γαλλία και Ιταλία αντίστοιχα. Αλλά δύσκολα θα επηρεάσουν την σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σεντόνια κατά του Σαλβίνι

Ο Ματτέο Σαλβίνι, παράλληλα, αντιμετωπίζει και εσωτερικά προβλήματα: το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεκίνησαν έρευνα. Κύριος στόχος είναι να ελέγξουν αν ο ιταλός υπουργός εσωτερικών χρησιμοποίησε κρατικές πτήσεις για να μεταβεί σε κομματικές εκδηλώσεις. “Eίμαι ο υπουργός που κοστίζει λιγότερο”, απαντά ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Συγχρόνως, όμως, η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι από την αρχή του χρόνου ήταν παρών με πλήρες ωράριο στο υπουργείο του μόνο επί δεκαεπτά ημέρες.

Παράλληλα, αρκετοί Iταλοί που δεν συμμερίζονται τις ιδέες του Σαλβίνι άρχισαν να τον αμφισβητούν με έναν νέο, θεαματικό τρόπο . Κρεμούν σεντόνια στα παράθυρα των σπιτιών τους με συνθήματα όπως “Ματέο Σαλβίνι είσαι ανεπιθύμητος” ή “Σαλβίνι; Όχι, ευχαριστώ”. Oι πυροσβέστες τις τελευταίες ημέρες κατεβάζουν όσα σεντόνια μπορούν. Όλα δείχνουν, όμως, ότι πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ