Ο υπουργός Οικονομικών Κούασι Κουαρτένγκ δεν θα προχωρήσει τελικά στην κατάργηση της φορολόγησης 45% όσων λαμβάνουν πάνω από 171.400 ευρώ ετησίως.Δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση του φόρου 45% στα υψηλότερα εισοδήματα. Μόλις χθες Τρας και Κουαρτένγκ επέμεναν για την επικράτηση του μέτρου που αποτελούσε μέρος του μίνι – προϋπολογισμού. Ανταρσία από τους Τόρις που για ακόμα μια φορά εμφανίζονται διχασμένοι.

«Εξευτελιστική δημοσιονομική κολοτούμπα» έγραφαν σήμερα το πρωί στο ιντερνετικό τους άρθρο οι Financial Times. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας: «Ο Κουαρτένγκ θα αψηφήσει την αυξανόμενη ανταρσία των Τόρις με την υπεράσπιση των περικοπών στους φόρους». Τόσο άμεση και έντονη ήταν η αλλαγή που αποφάσισε να κάνει ο υπουργός Οικονομικών Κούασι Κουαρτένγκ, αφήνοντας την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, «πληγωμένη και αποδυναμωμένη».

Κουαρτένγκ: «Mίλησα με τους ανθρώπους, το κατάλαβα»

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε στο BBC Breakfast και ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει τελικά στην κατάργηση του 45% στους φορολογούμενους που λαμβάνουν πάνω από 150.000 λίρες (171.400 ευρώ) ετησίως. Όπως δήλωσε μάλιστα, «μίλησα με τους ανθρώπους, τους αφουγκράστηκα, το κατάλαβα». Παράλληλα υποστήριξε την απόφασή του καθώς, όπως δήλωσε, το συγκεκριμένο μέτρο φοροελάφρυνσης αποτέλεσε «τεράστιο αντιπερισπασμό σε ένα καθ’ όλα δυνατό δημοσιονομικό πακέτο».

Υπενθυμίζεται βέβαια πως μόλις χθες η Λιζ Τρας επέμενε ότι θα προχωρήσει με την απόφαση που είχε ανακοινωθεί στον μίνι – προϋπολογισμό δέκα ημέρες, πριν καθώς αποτελούσε προεκλογική της δέσμευση και πεποίθηση ότι ένα απλουστευμένο φορολογικό σύστημα θα οδηγήσει την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η ανταρσία των Τόρις οδήγησε στην κολοτούμπα;

Μετά την ανακοίνωση του μίνι – προϋπολογισμού οι αντιδράσεις ήταν εμφανείς στον κόσμο, στους πολιτικούς, στις αγορές. Οι δυο ισχυρότεροι της κυβέρνησης δεν θα μπορούσαν να μην παρατηρήσουν ότι τα κουκιά των ψήφων υπέρ του μέτρου είναι μετρημένα, ακόμα και εντός του κόμματος. Εδώ και ημέρες γινόταν λόγος για ανταρσία των Συντηρητικών βουλευτών, με τους Μάικλ Γκόουβ και Γκραντ Σααπς να ξεκαθαρίζουν τις προηγούμενες ημέρες ότι θα καταψηφίσουν το πλάνο της κατάργησης του φόρου 45%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών (Labour) σχολιάζει σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει μόνο αυτή την αλλαγή, «αλλά να ανατρέψει όλη την οικονομική της στρατηγική» ενώ οι Φιλελεύθεροι ζητούν ακόμη και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, καθώς δεν έχει πια «καμία αξιοπιστία». Τα σενάρια περί παραίτησης απέρριψε ο Κουαρτένγκ.

Μετά την είδηση πάντως η λίρα είδε ξανά την άνοδο, φτάνοντας το 1,1236 έναντι του δολαρίου, μετά από μία εβδομάδα ιστορικού χαμηλού. Το τοπίο ίσως ξεκαθαριστεί μετά την ομιλία του Κουαρτένγκ στο συνέδριο των Συντηρητικών τη Δευτέρα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ