Αποφασισμένη να αποτρέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας εμφανίζεται η Μαδρίτη. Ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε ακόμη και την ποινική δίωξη μελών της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας.Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε τον νόμο του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας, ο οποίος όριζε την 1η Οκτωβρίου ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίησης της ισπανικής περιφέρειας. Η απόφαση ελήφθη από το ανώτατο ισπανικό δικαστήριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Ήδη στο προοίμιο ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είχε απορρίψει εξ αρχής το δημοψήφισμα για την απόσχιση της ισπανικής περιφέρειας, είχε ανακοινώσει ότι θα προσβάλει τον νόμο για το δημοψήφισμα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Προειδοποίησε μάλιστα τους αυτονομιστές για «πορεία προς τον γκρεμό»: «Το δημοψήφισμα οργανώθηκε εσπευσμένα, πρόχειρα και παράνομα. Όμως το δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης δεν θα διεξαχθεί, γιατί αφαιρεί από το σύνολο των Ισπανών το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Όπως καταλαβαίνετε ούτε η ισπανική κυβέρνηση, ούτε τα δικαστήρια μπορούν να αποδεχθούν την κίνηση αυτή».

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουιγδεμόντ είχε υπογράψει την Τετάρτη το βράδυ τον σχετικό νόμο, δηλώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό. Ας σημειωθεί ότι το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ακυρώσει και στο παρελθόν προσπάθειες των αυτονομιστών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης ωστόσο δήλωσε ότι το «δημοψήφισμα θα γίνει, όπως και να΄ χει».

Ποινικές διώξεις κατά των μελών της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία

Την ίδια στιγμή ο γενικός εισαγγελέας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ανακοίνωσε ότι η ισπανική δικαιοσύνη θα κινηθεί κατά της κυβέρνησης της Καταλονίας:

«Προετοιμάζονται ποινικές διώξεις τόσο σε βάρος του προεδρείου του τοπικού κοινοβουλίου που άνοιξε το δρόμο της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα όσο και κατά των μελών της τοπικής κυβέρνησης, η οποία εξέδωσε διατάγματα και οργάνωσε το δημοψήφισμα».

Θυμίζουμε ότι προχθές το βράδυ στο τοπικό κοινοβούλιο ο νόμος για το δημοψήφισμα ψηφίστηκε με 72 ψήφους υπέρ και 11 αποχές. Ψήφοι κατά δεν υπήρξαν μιας και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης Συντηρητικοί, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία και αποχώρησαν από την αίθουσα του τοπικού κοινοβουλίου.

AP, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ