Χάλκινο μετάλλιο για τη Γερμανία στο Ευρωμπάσκετ μετά τη νίκη απέναντι στην Πολωνία. Mία μεγάλη επιτυχία, που «ανοίγει την όρεξη» για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023.Γερμανία-Πολωνία 82-69 στον “μικρό τελικό” του Ευρωμπάσκετ. Το παιχνίδι ήταν μάλλον μέτριο και θα ξεχαστεί γρήγορα. Αλλά με αυτό το χάλκινο μετάλλιο η Γερμανία γράφει ιστορία. Είναι το πρώτο μετάλλιο μετά το 2005. Ένα μετάλλιο που κερδίζεται μετά από απίστευτες «υπερβάσεις» στο παρκέ (γερμανοί σχολιαστές εξακολουθούν να μνημονεύουν την απρόσμενη νίκη απέναντι στην Ελλάδα μετά τη φάση των ομίλων) και παρά τους τραυματισμούς, που δεν επέτρεψαν στον Καναδό προπονητή της Νατσιονάλμανσαφτ Χέρμπερτ Γκόρντον να έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες του.

Είχε όμως τρεις παίκτες από το ΝΒΑ που έκαναν τη διαφορά: τον δαιμόνιο πλέι-μέικερ Ντένις Σρέντερ και δύο «ψυχρούς εκτελεστές» για τα δύσκολα καλάθια, τον Ντάνιελ Τάις και τον Φραντς Βάγκνερ, με τον Αντρέας Ομπστ της Μπάγερν Μονάχου να δίνει πολύτιμες βοήθειες από τη γραμμή των 6,75 μ. Απολογισμός από τον αρχηγό της ομάδας, Ντένις Σρέντερ: «Νομίζω ότι καταφέραμε να κάνουμε το μπάσκετ λίγο πιο …σέξυ στη Γερμανία. Πιστεύω ότι κερδίσαμε νέους φίλους, νέους υποστηρικτές από αυτούς που ήρθαν στο γήπεδο και μας χειροκρότησαν. Ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί και θα ενταθεί…».

Βγαίνοντας από τη σκιά του ποδοσφαίρου

Στη Γερμανία το μπάσκετ διαθέτει περιορισμένο κοινό, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, τον στίβο, το χάντμπολ ή το χόκεΐ επί πάγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την πρόκριση της Νατσιονάλμανσαφτ στους «8» και τη μεγάλη αναμέτρηση με την Ελλάδα, κανένας δημόσιος ή ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν είχε δείξει ενδιαφέρον να μεταδώσει απευθείας τους αγώνες του Ευρωμπάσκετ. Τώρα φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα. «Νομίζω ότι έχουμε τραβήξει την προσοχή πλέον», λέει ο Σρέντερ. «Ελπίζω να βλέπουμε στο μέλλον περισσότερους αγώνες στην τηλεόραση. Είναι ένα υπέροχο παιχνίδι και σίγουρα το έχουν διαπιστώσει αυτό κάποιοι από αυτούς που έτυχε να το παρακολουθήσουν για πρώτη φορά…»

Ο μικρός τελικός του Ευρωμπάσκετ μεταδόθηκε τελικά από το RTL και προσέλκυσε πάνω από 1,7 εκατομμύρια τηλεθεατές. Φυσικά όλα αυτά δεν αρκούν για να βγει το μπάσκετ από τη σκιά του ποδοσφαίρου. Το γνωρίζει αυτό πολύ καλά ο Αντρέας Ομπστ της Μπάγερν Μονάχου. Τα τελευταία χρόνια οι Βαυαροί, μόνιμοι πρωταθλητές Γερμανίας στο ποδόσφαιρο, έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στο μπάσκετ, έχουν προσελκύσει εξαιρετικούς προπονητές όπως ο Ιταλός Αντρέα Τρινκιέρι- γνωστός και από την παλαιότερη θητεία του στην Εθνική Ελλάδας- με αποτέλεσμα να κατακτήσουν το πρωτάθλημα Γερμανίας στην προπερασμένη σεζόν και να τρέφουν πλέον φιλοδοξίες για διεθνή διάκριση. Και πάλι όμως, λέει ο Αντρέας Ομπστ, «είναι ανοησία να πιστεύει κανείς ότι το μπάσκετ στη Γερμανία θα μπορέσει να συναγωνιστεί το ποδόσφαιρο σε δημοφιλία».

«Σχέδιο τριετίας» για το γερμανικό μπάσκετ

Ο προπονητής Γκόρντον Χέρμπερτ ήταν από τους λίγους που, πριν ακόμη αρχίσει το Ευρωμπάσκετ, έλεγε ότι «αυτή την ομάδα μπορούμε να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο». Ο ίδιος έχει υποσχεθεί στους υπεύθυνους της γερμανικής ομοσπονδίας ένα ολοκληρωμένο πλάνο τριετίας για την ανάπτυξη του μπάσκετ, το οποίο όμως δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν. «Κλειδί» για την ανάπτυξη του μπάσκετ, λέει ο Γκόρντον Χέρμπερτ, είναι η συστηματική δουλειά στις μικρότερες ηλικίες με εξειδικευμένους πορπονητές. Σε αυτό το κομμάτι η Ισπανία είναι το απόλυτο πρότυπο και σημείο αναφοράς.

Δεν είναι τυχαίο που, για μία ακόμη φορά, οι «Φούριας Ρόχας» κατακτούν την κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ενώ η La Liga θεωρείται το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ σε όλπον τον κόσμο, μετά το ΝΒΑ. «Είναι το πρότυπο για όλους», λέει ο Καναδός προπονητής. «Οι Ισπανοί προπονητές κάνουν φοβερή δουλειά στις μικρές ηλικίες και αναδυκνείουν πρωταθλητές. Αυτή είναι μία ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις άλλες χώρες…»

Γιάννης Παπαδημητρίου (ARD, DPA)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ