Οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης περιγράφουν στο περιοδικό Stern λεπτό προς λεπτό το σοκ τους, λίγο πριν και αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 24 Φεβρουαρίου από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ακόμη και σήμερα οι αποκαλύψεις για εκείνες τις στιγμές σοκάρουν. Τα μακροσκελή αφιερώματα, οι ανασκοπήσεις και οι αναλύσεις αυτές τις ημέρες μονοπωλούν και τα γερμανικά μέσα. Όπως και οι αποκαλύψεις πολιτικών σε θέσεις-κλειδιά για το πώς φτάσαμε πέρυσι τον Φεβρουάριο σε αυτό που όλοι απεύχονταν: τον πόλεμο.

«Θα γίνει απόψε»

Αίσθηση όμως προκαλούν ειδικότερα οι νέες αποκαλύψεις του αντικαγκελάριου και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος μιλώντας στο περιοδικό Stern αποκαλύπτει ότι ενημερώθηκε επίσημα από την αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο για την «επικείμενη εισβολή» το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου.

«Νωρίς το βράδυ δεχθήκαμε επίσκεψη στο Βερολίνο από την αμερικανική πρεσβεία, μας ενημέρωσαν για τις εξελίξεις» αναφέρει. «Έλαβα ένα φάκελο που έγραφε: Θα γίνει απόψε. Ενημερώθηκα ότι οι Ρώσοι είχαν αρχίσει να αποψύχουν αποθέματα αίματος, ότι φόρτωναν ήδη εκτοξευτές πυραύλων, ότι έβαζαν διακριτικά σήματα στα οχήματα και ότι τα στρατεύματά τους κατευθύνονταν στα σύνορα. Ήταν πια ξεκάθαρο: επίκειται πόλεμος, αυτή ήταν η πικρή πραγματικότητα».

Το απότομο ξύπνημα της Μπέρμποκ τα χαράματα της εισβολής

Και η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία μάλιστα αύριο αναμένεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή στην Ουκρανία, περιγράφει στο ίδιο περιοδικό λεπτό προς λεπτό τη στιγμή που πληροφορήθηκε την τραγική εξέλιξη.

«Χρειάστηκα μια στιγμή για να καταλάβω ότι η δόνηση που άκουσα στο κινητό μου ήταν αληθινή. Στις 4:51 π.μ. σημειώθηκαν οι πρώτες εκρήξεις στο Κίεβο. Στις 4:59 μου τηλεφώνησε ο διευθυντής του γραφείου μου. Του είπα: Σε παρακαλώ μη…» αναφέρει χαρακτηριστικά η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών.

Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία. Όπως σημειώνει στο Stern η Αναλένα Μπέρμποκ, ήταν προφανές εκείνες τις ημέρες ότι ο πόλεμος μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. «Όμως όταν αυτό συμβαίνει πραγματικά, σου κόβεται η ανάσα».

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο (Stern, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ