Νέο αδιέξοδο ανάμεσα στην Τ. Μέι και τους αντιευρωπαϊστές στο κόμμα της εν όψει της νέας ψηφοφορίας την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι έτοιμη να μεταβεί στις Βρυξέλλες, εάν χρειαστεί.Ἐντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και της ομάδας των σκληρών αντιευρωπαϊστών του Συντηρητικού Κόμματος, μόλις δύο ημέρες πριν τη ψηφοφορία της Τρίτης (12.03) στη Βουλή των Κοινοτήτων, για την έγκριση ή απόρριψη της επικαιροποιημένης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες. Ως «Δείπνο σκύλων», την αγγλική έκφραση για το απόλυτο χάος, περιγράφουν οι Κυριακάτικοι Τάιμς, τις διαβουλεύσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος. Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ βγάζει άσσο από το μανίκι του, υποσχόμενος να ενισχύσει με 20 δις στερλίνες την οικονομία, ποσό που έχει βάλει στην άκρη για την περίπτωση εξόδου δίχως συμφωνία.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι, συναντήθηκε χθες Σάββατο με την ομάδα των σκληρών αντιευρωπαϊστών, τους οποίους δεν φαίνεται να έπεισε να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της στη ψηφοφορία της Τρίτης. Τα μέλη της ομάδας των περίπου 60 βουλευτών που επιθυμούν την πλήρη διάρρηξη των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν πως δεν τους ικανοποιούν οι διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών για το backstop, την ασφάλεια ανοιχτών συνόρων στη Βόρειο Ιρλανδία.

Αινιγματική η Τερέζα Μέι

Σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, στρατιωτικό αεροπλάνο βρίσκεται σε αναμονή σε περίπτωση που η πρωθυπουργός αποφασίσει την τελευταία στιγμή, σήμερα το βράδυ ή αύριο, να μεταβεί στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, οι brexiteers και κάποια μέλη του Κοινοβουλίου προσκείμενα στους τέσσερις υποψηφίους διαδόχους της κ. Μέι , ετοιμάζονται να θέσουν στην πρωθυπουργό το δίλημμα ή θα υποστεί βαριά ήττα την Τρίτη με απρόβλεπτες επιπτώσεις ή θα περάσει τη συμφωνία της, εάν προηγουμένως δεσμευτεί να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

Φυσικά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο αν θα το δεχθούν οι Βρυξέλλες. Μέσα στο όλο χάος και την εσωστρέφεια, η Τερέζα Μέι παραμένει βουβή, κρυψίνους και αινιγματική. Πώς θα αντιδράσει στην περίπτωση δεύτερης ήττας της σε ενάμιση μήνα, είναι αδύνατο να απαντηθεί.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ