Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Γιώργος Αεράκης, εκθέτει στους συνέδρους τα προβλήματα τής Ομογένειας και τους φιλόδοξους σχεδιασμούς των Απόδημων Κρητών να κάνουν ακόμη περισσότερα για την ιδιαίτερη πατρίδα τους την Κρήτη

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητοί καλεσμένοι, φίλοι και φίλες,

Καλωσορίσατε στο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό της χώρας και τον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς και τους υπόλοιπους υψηλούς προσκεκλημένους για την παρουσία τους καθώς και τους ομιλητές μας για τις πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Σημαντικό θέμα του συνεδρίου μας φέτος, για το οποίο ακούστηκαν ήδη και θα ακουστούν και αύριο ενδιαφέρουσες αναλύσεις, είναι το ζητούμενο της εξωστρέφειας. Με υπερηφάνεια μπορώ να δηλώσω ότι, από διαφορετική, όχι παραγωγική ή επιχειρηματική οπτική, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών είναι απτό παράδειγμα εξωστρεφούς δράσης και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Αφενός χρόνια τώρα το ΠΣΚ επιτελεί τον καταστατικό του ρόλο ως πρεσβευτής και εκπρόσωπος της Κρήτης σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελώντας τη φωνή της Κρήτης στον κόσμο, προβάλλοντας ό,τι συνιστά τον κρητικό πολιτισμό έξω από τα όρια του νησιού μας. Συγχρόνως όμως συνιστά, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες της συντεταγμένης ελληνικής πολιτείας, δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο νησί και τη μάνα του, την Ελλάδα. Έχει το διττό ρόλο να αφουγκράζεται, μέσω των Κρητικών που ζουν και δημιουργούν σε κάθε γωνιά της γης, τα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα που εκπέμπει η χώρα μας και η παγκόσμια πραγματικότητα και να τα μεταφέρει ως αιτήματα στην Κρήτη. Αυτή ακριβώς τη διαδικασία βιώνουμε μέσα από το συνέδριό μας και βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο που η Κρήτη έχει εισπράξει και αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα, τα έχει επεξεργαστεί και τα διακεκριμένα μέλη της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και επιχειρηματικής της κοινότητας ήρθαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να παρουσιάσουν τι μπορεί να κάνει η Κρήτη για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η παρουσία σας εδώ σήμερα στοιχειοθετεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό που φροντίζω σε κάθε ευκαιρία να τονίζω για την ιδιαίτερη σχέση του νησιού μας με τη χώρα μας. Οι απανταχού Κρήτες, εντός και εκτός συνόρων, συσπειρώνονται ως αρωγός σε κάθε κάλεσμα για εθνική προσπάθεια και έχουν πάντα προτάσεις να καταθέσουν. Κερδίζοντας το στοίχημα της δυνατής Κρήτης που υποδέχεται τους επισκέπτες της σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον, που προωθεί σε διεθνές επίπεδο τα προϊόντα της συμμετέχοντας με αξιώσεις και επαγγελματισμό στο παιχνίδι της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας, που διατηρεί και εξαπλώνει το πολιτιστικό της χρώμα σεβόμενη την παράδοσή της, κερδίζοντας αυτό το στοίχημα εξασφαλίζουμε τη συνεισφορά ενός μεγάλου λίθου στο οικοδόμημα της νέας ελληνικής πραγματικότητας που καλούμαστε να χτίσουμε. Αυτή είναι η συνδρομή μας στην παρούσα συγκυρία και η απάντησή μας στο κάλεσμα της Ελλάδας για δουλειά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα: να κάνουμε την Κρήτη περήφανη και την Ελλάδα δυνατότερη. Και η παρουσία σας εδώ, Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι δηλωτική της σημασίας που δίνει η Ελληνική Πολιτεία στις πρωτοβουλίες και την προσπάθειά μας. Αποδεικνύει ότι (η ελληνική πολιτεία) δίνει βαρύτητα στη φωνή της Κρήτης, με προσοχή σκύβει στα ιδιαίτερα προβλήματα ενός ιδιαίτερου τόπου, με σύνεση ακούει τις προτάσεις μας και, κυρίως, σε ό,τι αφορά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, αναγνωρίζει και σέβεται τη συνέχεια, συνέπεια και το έργο των απόδημων Κρητικών.

Όπως έχετε ήδη διαπιστώσει από την πρώτη σειρά ομιλιών αλλά και όπως ο ίδιος ανέφερα σήμερα το πρωί, φέτος ήταν ξεκάθαρος ο στόχος μας να δώσουμε στο συνέδριό μας πρακτικό προσανατολισμό. Το ζητούμενο είναι να αποχωρήσουμε έχοντας στο μυαλό μας ένα συγκριμένο χάρτη ενεργειών που μπορούν να γίνουν αντικείμενο άμεσης υλοποίησης, σύμφωνα με το πνεύμα που υπαγορεύει η συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική συγκυρία. Έχοντας ήδη πίσω μας σημαντικό αριθμό ομιλιών για θέματα που μας αφορούν όλους αλλά και, όπως μάλλον χωρίς εξαίρεση μου συμβαίνει όταν βρίσκομαι Κρητικός (και δη πρόσφατα επαναπατρισμένος) ανάμεσα σε Κρητικούς, οφείλω να ομολογήσω ότι παρασύρθηκα για λίγο από την πράξη και αφέθηκα να οραματιστώ. Επέτρεψα στον εαυτό μου να βιώσει νοερά όσα αναφέρθηκαν από τους ομιλητές μας για το περιβάλλον, τις νέες υποδομές και τεχνολογίες, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, τις βιώσιμες προτάσεις για σύγχρονη ζωή. Και διαπίστωσα, φίλες και φίλοι, ότι αυτή είναι όντως η πραγματικότητα που θέλω για μένα, για τα παιδιά μου, για την Κρήτη, για την Ελλάδα. Αυτή είναι η εικόνα που φιλοδοξώ να έχουν για το νησί και τη χώρα μου όλοι οι κάτοικοι της παγκόσμιας κοινότητας, για να συνεχίσουν οι Κρητικοί της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Αφρικής να αποτελούν αξιοσέβαστο και περήφανο κομμάτι της πατρίδας που τους φιλοξενεί. Σε αυτόν τον καθαρό, πράσινο τόπο πρέπει να περνούν τις διακοπές τους οι χιλιάδες τουριστών που μας εμπιστεύονται κάθε χρόνο, τέτοιες λειτουργικές υποδομές οφείλουμε να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας, τέτοιες επαγγελματικές προκλήσεις πρέπει να προσφέρουμε στους νέους μας που με ανταγωνιστική θεωρητική κατάρτιση αποφοιτούν από τα πανεπιστήμιά μας. Και συνειδητοποιώ, φίλες και φίλοι, ότι όσο πιο δυνατό το όραμα τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για δράση και κορυφώνεται η ορμή της δημιουργικότητας

Επιστρέφοντας στο συνέδριό μας, η αυριανή μέρα που περιλαμβάνει για πρώτη φορά φέτος θεματικά εργαστήρια, θα δώσει μια εύγλωττη εικόνα για την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν ως καθημερινότητά τους τη μετουσίωση του οράματος σε πράξη.

Κύριε Πρωθυπουργέ, στα πλαίσια του συνεδρίου σας παρουσιάζουμε εν είδει προγράμματος το όραμά μας και δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να “σηκώσουμε τα μανίκια” όπως μας συχνά μας παροτρύνετε. Όλη η Ελλάδα θα το κάνει, και σ’αυτή την πανελλήνια προσπάθεια για εθνική ανάταση η Κρήτη και οι εκπρόσωποί της σε κάθε γωνιά της γης θα είναι εκεί για να συσπειρώσουν τη δράση τους με τη δράση των Ελλήνων, για να δουλέψουν σκληρά, αλλά και για να τη συνοδεύουν με λύρα, με ρακή και με μαντινάδες.

Αυτό που είμαι βέβαιος ότι νιώθουμε όλοι απόψε, είναι η ενέργεια που συμπυκνώνεται όπου υπάρχουν Κρητικοί και κρητικές κοινότητες. Είναι εμφανής, παίρνει σχήμα, μορφή, αγγίζεται, είναι ένα ξεσήκωμα ψυχής, ενθουσιασμός μαζί με συγκίνηση και θαυμασμό, αυτό που μόνο ως κρητικό δέος μπορώ να περιγράψω και που μπορώ να το συγκρίνω μόνο με πεντοζάλη.

Κρητών κοινότητες: όραμα και δράση. Το όραμα το έχω μπροστά μου απόψε, το βλέπω κοιτάζοντας το ακροατήριο. Όσο για τη δράση, αυτή είναι, και είμαι βέβαιος ότι θα εξακολουθήσει ακόμα περισσότερο, να είναι παρούσα σε κάθε γωνιά της γης.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ