Αγαπητοί φίλοι, Ηπειρώτες απανταχού της Γης,

Την 21η του Φλεβάρη 1913, η Ήπειρος, ολάκερη η Ελλάδα, πανηγύριζε την απελευθέρωση της πόλης των θρύλων και των παραδόσεων, της πόλης της δόξας, των αγώνων και των γραμμάτων, της πόλης των Ιωαννίνων.

Ένα σημαντικό στρατιωτικό και πολιτικό γεγονός στην έκβαση του Βαλκανικού Πολέμου.

Τα Ιωάννινα για 500 χρόνια κάτω από τον Οθωμανικό Ζυγό κατάφεραν να γίνουν το πνευματικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο του Ελληνισμού. Τα χρόνια της πικρής σκλαβιάς, δεν κατάφεραν να λυγίσουν το πνεύμα, την ελληνική συνείδηση των Ηπειρωτών. Ατράνταχτη απόδειξη της ηρωικής ελληνικής ψυχής, που στο πέρασμα του χρόνου μονάχα γίνεται πιο δυνατή μέσα από τους αγώνες.

Σήμερα γιορτάζουμε την 98η επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία, αλλά και όσους χάθηκαν, γενιές ολόκληρες Ηπειρωτών που γεννήθηκαν και πέθαναν μέσα στο σκοτάδι της σκλαβιάς, λαχταρώντας μιαν αχτίδα φωτός, ένα σημάδι λευτεριάς.

Δίνουμε για ακόμη μια φορά υπόσχεση και εμείς στις δικές μας εποχές των προκλήσεων να ανταποκριθούμε με την ίδια ζέση, με την ίδια αίσθηση καθήκοντος, το ίδιο πάθος και την πίστη στο κάλεσμα της πατρίδας. Κυρίως όμως δεσμευόμαστε ώστε οι νέοι μας να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου της καταγωγής τους.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να γνωρίζω ότι οι Ηπειρώτες όπου γης, οι Έλληνες όπου γης, τιμούν και σήμερα την σπουδαία αυτή ιστορική στιγμή και αποτίνουν φόρο τιμής στα πρόσωπα των αγωνιστών.

Σας εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου για κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας.

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας Παγκοσμίου ΣΑΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ