Ελεύθερη η καπετάνιος του Sea Watch 3. «Σκανδαλώδη» χαρακτηρίζει η Λέγκα τη δικαστική απόφαση η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς «χαστούκι» στον Σαλβίνι που επέβαλε τον σχετικό νόμο.Η Καρόλα Ρακέτε, μετά από τρεις ημέρες σε κατ’ οίκον περιορισμό, είναι ελεύθερη. Ο δικαστής του Ακράγαντα, αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες αποφάσισε ότι δεν παραβίασε τον νόμο. Ουσιαστικά, ο αυστηρός αυτός νόμος που επέβαλε ο Ματτέο Σαλβίνι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις διάσωσης μεταναστών και προσφύγων, λένε τώρα οι δικαστικοί. Παράλληλα, προσθέτουν ότι δεν απειλήθηκε η εθνική ασφάλεια της Ιταλίας και ότι αυτό που προέχει πάντα, είναι η διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Η καπετάνιος Καρόλα έφυγε από τον Ακράγαντα της Σικελίας, αλλά παραμένει στην Ιταλία. Στις 9 του μηνός θα πρέπει να ανακριθεί και για την κατηγορία της στήριξης παράτυπης μετανάστευσης. «Τώρα χρειάζεται ξεκούραση», λένε οι εθελοντές του Sea Watch. Όπως διαρρέει, δεν αποκλείεται να είναι παρούσα στη λειτουργία που θα τελέσει ο πάπας στις 8 Ιουλίου, την οποία θα αφιερώσει στους «απελπισμένους της θάλασσας» και στους διασώστες τους.

Αποφάση που θα επηρεάσει μελλοντικές υποθέσεις

«H όλη αυτή εξέλιξη αποτελεί χαστούκι για τον Σαλβίνι», λένε πολλοί σχολιαστές. Αλλά ο γραμματέας της Λέγκα απαντά ότι «η δικαστική απόφαση είναι σκανδαλώδης» και επιμένει ότι θα απελάσει το γρηγορότερο δυνατό την καπετάνιο. Μιλώντας, μάλιστα, στο διαδίκτυο, υπογράμμισε ότι από εδώ και στο εξής καθ’ ένας μπορεί να νιώθει ελεύθερος να προχωρά στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο, να συγκρούεται με αυτοκίνητο της αστυνομίας, και να μην υφίσταται καμία συνέπεια. Είναι σαφές, όμως, ότι η συνολική θεωρία του για το μεταναστευτικό αμφισβητήθηκε με ισχυρά νομικά επιχειρήματα. Τα οποία στο εξής μπορεί να στηρίξουν και το έργο των υπόλοιπων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην κεντρική Μεσόγειο.

Σήμερα σειρά ΜΚΟ (όπως οι Open Arms, Γιατροί χωρίς Σύνορα και Mediterranea Saving Humans) δεν πήραν μέρος στην συνεδρίαση της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων της ιταλικής βουλής, η οποία συζητά το μεταναστευτικό και τις προεκτάσεις του. Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης της επιτροπής να μην κληθούν στην συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της Sea Watch.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ