Δημόσια Ακρόαση για την Task Force .

“Η μέχρι τώρα παρουσία της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα φανερώνει πως η Κομισιόν προσπάθησε με ασπιρίνες να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Χρειάστηκαν 20 μήνες παρουσίας της Task Force στη χώρα για να μάθουμε σήμερα πως δεν μπόρεσε η τεχνική βοήθεια της Ε.Ε. να έχει ουσιαστικό ρόλο στις διαρθρωτικές αλλαγές, διότι της έλειπαν οι αρμοδιότητες. Η παραδοχή, πως θα χρειαστεί να περάσει ένα ακόμη έτος για να περιμένουμε αποτελέσματα, αναδεικνύει ένα σοβαρό θέμα αναποτελεσματικότητας. Θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα αυτά να τα διαθέταμε για τουριστική προβολή της Ελλάδας. Περισσότερο θα απέδιδαν στην πραγματική οικονομία”, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Ο ευρωβουλευτής ήταν εισηγητής στην Δημόσια Ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου του Προυπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα “η εφαρμογή της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ”.
“Χάνουμε την πίστη των ευρωπαίων πολιτών στην Ε.Ε. Το ευρωπαϊκό πνεύμα καταρρακώνεται, γίνεται “ατμός” κάθε μέρα. Πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ανάπτυξης των επιχειρήσεων;”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα στα τελικά συμπεράσματα κατά το κλείσιμο της ακρόασης ο κ. Χατζημαρκάκης επεσήμανε ότι όπως διαπιστώθηκε κι από την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Διευθυντή του Bruegel κ. Guntram B. Wolff που αναφέρθηκε στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το αποτυχημένο πείραμα της Τρόικα έχει κοστίσει στους πολίτες και δεν μπόρεσε να διορθωθεί από την Ομάδα Δράσης.
Σημείωσε δε πως η Τρόικα απέτυχε διπλά στην Ελλάδα γιατί επεδίωξε την εσωτερική υποβάθμιση, ρίχνοντας τους μισθούς αλλά χωρίς να καταφέρει να ρίξει τις τιμές. Αφού έγινε αυτό, προστέθηκε και η κατακόρυφη αύξηση των φόρων και τα χρήματα  που μένουν για κατανάλωση ή επένδυση είναι πολύ λιγότερα από πριν την κρίση. Η ανάλυση έδειξε πως με αυτό το διπλό λάθος δεν οδηγεί πουθενά. όλοι σήμερα κτυπούν την τρόικα και περίμεναμε από την Ομάδα Δράσης βοήθεια αλλά δεν υπήρξε.
Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως θέσεις εργασίας που θα ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία και τις 450.000 οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Δουλειά και προοπτική θέλει το 62% των νέων που είναι στην ανεργία και δεν φτάνει να λέει κάποιος ότι προσπαθεί όταν οι πολίτες υποφέρουν. Χρειάζονται αποτελέσματα. Είναι καλό ότι προχωρούν τα έργα στους μεγάλους δρόμους αλλά υπάρχει γενικά καθυστέρηση στην απορρόφηση.

Άρα χρειαζόμαστε καλύτερα αποτελέσματα τώρα για να απορροφηθούν τα χρήματα.
Και βέβαια για το επόμενο πρόγραμμα. Την περίοδο 2014-2020 η αποκέντρωση και η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία. Δεν αρκεί όμως να δίνονται αρμοδιότητες στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Πρέπει να δοθούν και πόροι για να μπορέσουν να νικήσουν την ανεργία. Στο νέο πρόγραμμα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ