Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ελληνογερμανικής συνέλευσης, και που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους δήμους Βόλου και Ζαγοράς-Μουρεσίου, και με τη συνδρομή της Hanns Seidel Stiftung. Το συνέδριο έλαβε χώρα στην Πορταριά Πηλίου, –Συνεδριακό κέντρο Πορταριά-Πήλιο „Portaria Hotel & Spa“ – όπου η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

 

 

Η εμπειρία από ανάλογα Χιονοδρομικά Κέντρα  του εξωτερικού είναι ότι η εκμετάλλευση των υποδομών διαρκεί όλο το χρόνο. Αυτό είναι το μέλλον. Καθώς τα χιόνια υποχωρούν, η χιονοδρομία παραχωρεί τη θέση της σε άλλες οργανωμένες δραστηριότητες (mountain biking, πεζοπορία, ιππασία, kayaking, rafting, οικολογικές εκδρομές και εκπαίδευση).

 

Ήδη στη χώρα μας υπάρχουν οργανωμένες εταιρείες που προσφέρουν summer camps για παιδιά με έμφαση τις δραστηριότητες βουνού. Φυσικά οι τοπικές υποδομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’αυτές τις δραστηριότητες προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας.

 

Αυτά ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε η Όλγα Κοτσίνα, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας, σε συνέδριο που πραγματοποιείται στα πλαίσια της ελληνογερμανικής συνέλευσης, και που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους δήμους Βόλου και Ζαγοράς-Μουρεσίου, και με τη συνδρομή της Hanns Seidel Stiftung.

 

Υπάρχει μέλλον τόσο στην ελληνική χιονοδρομία όσο και στον χειμερινό τουρισμό αρκεί να συνεργαστούν αποτελεσματικά και με υπευθυνότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι, υπογράμμισε επίσης η κ. Κοτσίνα.

 

Πιο νωρίς ο Δήμαρχος Βόλου κ. Παναγιώτης Σκοτινιώτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το Πήλιο, για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού. Ο Επίτιμoς Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Βόλο κ. Γιώργος Παπαρρίζος δεν παρέλειψε να αναφερθεί  στη ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών για την καλύτερη προώθηση του χειμερινού τουρισμού.

 

 

Προκειμένου να χαράξουμε στρατηγική επιβίωσης στην κρίση, πρέπει πρώτα να ενδοσκοπησουμε στα δυνατά και αδύνατα σημεία του κλάδου μας και ύστερα να κοιτάξουμε τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ευθύμιος Βαζαίος, ο οποίος κατέχει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, κάνοντας λόγο στη συνέχεια για τα δυνατά μας σημεία, επάνω στα όποια θα κτίσουμε τις στρατηγικές μας.

 

Σε αντιδιαστολή με τα Χιονοδρομικά Κέντρα του εξωτερικού, είπε ο κ. Βαζαίος, τα όποια στην παρούσα συζήτηση αντιμετωπίζουμε σαν δυνητικούς ανταγωνιστές, μιλάμε με τους πελάτες μας την ίδια γλώσσα και μοιραζόμαστε την ίδια κουλτούρα. Βρισκόμαστε, πρόσθεσε,  κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κερδίζουμε δωρεάν την προσοχή των ΜΜΕ κυρίως κατά τη διάρκεια των εορτών. Οι τιμές μας έχουν διατηρηθεί σταθερές κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών. Σε τοπικό επίπεδο μπορούμε να αναπτύξουμε συνέργιες με ντόπιους επιχειρηματίες (τουρισμός & τοπικά προϊόντα). Τέλος έχουμε έμπειρα στελέχη που προέρχονται κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε ακόμα ο διευθύνων σύμβουλος του Χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

 

Ο Παναγιώτης Δρίβας, διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της ελληνικής τουριστικής χιονοδρομίας την περίοδο 1935-2013.  Είπε χαρακτηριστικά ότι  τη δεκαετία   του ’60  λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, Μετσόβου, Πηλίου για τους «γνώστες» του σπορ.

 

Τις δεκαετίες  ‘70, ‘80 ξεκίνησαν  την λειτουργία τους τα  Χιονοδρομικά Κέντρα   Παρνασσού, Νάουσας, Καλαβρύτων, Καρπενησίου, Βασιλίτσας   κ.λπ   γνωρίζοντας  τη χιονοδρομία στο ευρύτερο ελληνικό κοινό. Μεταξύ 1990-2000 ιδρύονται  πολλά ακόμα Χιονοδρομικά Κέντρα ( Ελατοχώρι,  Φαλακρό, Καιμάκτσαλαν,  Πισοδέρι,  Περτούλι) διαχέοντας πλέον τη χιονοδρομία στην μάζα των Ελλήνων. Αναφερόμενος στις προοπτικές, έκανε λόγο για επέκταση και εκσυγχρονισμό των    χειμερινών (ορεινών) κέντρων, όπως και ενθάρρυνση των επενδύσεων.

 

Δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης Χιονοδρομικών Κέντρων από την τοπική κοινωνία  (π.χ  τακτικές επισκέψεις σχολείων, αξιοποίηση τεχνογνωσίας τοπικών συλλόγων), όπως και ανάπτυξη τουρισμού εβδομάδας από ‘Ελληνες αλλά και αλλοδαπούς τουρίστες,  ανάπτυξη 12μηνων δραστηριοτήτων και τέλος βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

 

Το συνέδριο συνεχίστηκε και με τοποθετήσεις και άλλων ομιλητών ενώ στελέχη από τη γερμανική και αυστριακή πλευρά μετέφεραν  τη δική τους εμπειρία, σε εξειδικευμένα θέματα που ενδιέφεραν  την Ελληνική πλευρά.

Θεματικές ενότητες

 

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν είναι οι παρακάτω:

1. Χαρακτηριστικά και αποδοχή χειμερινού τουρισμού 

I. Αλπικό Σκι, Σνόουμπορτ και Ορειβατικό Σκι 

II. Τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά τη ζήτηση

III. Διάκριση και θέση των χιονοδρομικών κέντρων στο εθνικό και διεθνή ανταγωνιστικό περιβάλλον

IV. Συμπεριφορά καταναλωτών και ταξιδιωτών σε περίοδο οικονομικής κρίσης

 

2. Ιδιοκτησιακές και διοικητικές δομές των χειμερινών αθλητικών εγκαταστάσεων στη Γερμανία και στην Ελλάδα

I. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και η σχέση της με τον ιδιωτικό τομέα

II. Υποδομές – Εξελίξεις και προκλήσεις

III. Αλληλεπίδραση μεταξύ τουριστικών οργανισμών και οργανώσεων

IV. Τοπικά χιονοδρομικά κέντρα και ο ρόλος τους για τον τουρισμό

 

3.Χρονοδιάγραμμα του χειμερινού τουρισμού: στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη και το μάρκετινγκ της Ελλάδος ως προορισμός χειμερινού τουρισμού

I. Στο δρόμο για μια ισχυρή εμπορική επωνυμία: στόχος της διαδικασίας εμπορικής  επωνυμίας – στρατηγικές μάρκετινγκ

II. Ευφυής σχεδιασμός προϊόντος και η καινοτομία προϊόντων

III. Εμπορική τοποθέτηση και Μάρκετινγκ των Περιφερειών 

IV.  Βιώσιμος χειμερινός Τουρισμός: η αλλαγή του κλίματος, η ασφάλεια χιονιού, οι αντιδράσεις της τουριστικής βιομηχανίας

V. Εναλλακτικός τουριστικός σχεδιασμός: δικτύωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πακέτα αναψυχής 

VI. Διάφορα πακέτα χειμερινών σπορ για σχολεία και περιφέρειες

VII. Τουριστική επικοινωνία στην εποχή των κοινωνικών μέσων και κινητών συσκευών

 

4. Έλεγχος και ασφάλεια των αναβατήρων και πίστες του σκι

I. Διεθνή πρότυπα για την αξιολόγηση των χιονοδρομικών περιοχών – μηχανισμοί πιστοποίησης

II. Ασφάλεια στην πίστα του σκι – Κατάρτιση και εκπαίδευση

III. Πρόληψη ατυχημάτων και η σωστή συμπεριφορά στο σκι

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ