Για μια ακόμα φορά χιλιάδες κόσμου κατέβηκε στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαδηλώσει κατά της τοπικής κυβέρνησης. Αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.Νέες διαστάσεις λαμβάνει στο Χονγκ Κονγκ η βία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων μετά την χθεσινή κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών κατά της τοπικής κυβέρνησης. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ειρηνική διαδήλωση στη συνοικία Τσουέν Ουάν ορισμένοι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν στους αστυνομικούς πέτρες και βόμβες μολότοφ. Από την πλευρά της η αστυνομία απάντησε με δεκάδες συλλήψεις. Για πρώτη φορά από την αρχή των κινητοποιήσεων αρχές Ιουνίου ένας αστυνομικός έριξε προειδοποιητική βολή, την οποία κατέγραψε σε βίντεο δημοσιογράφος της εφημερίδας South China Morning Post.

Διαδηλωτές και αστυνομία αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της βίας. Οργανώσεις πολιτών και διαδηλωτών κατηγορούν τις αστυνομικές δυνάμεις για υπέρμετρη χρήση βίας και δημοσιεύουν συνεχώς σχετικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα παραπέμπουν στο γεγονός ότι οι περισσότερες κινητοποιήσεις κυλούν ειρηνικά και στέλνουν μήνυμα τόσο στην τοπική κυβέρνηση της Κάρι Λαμ, όσο και στο Πεκίνο ότι δεν υποχωρούν: «Βιώνουμε μια επανάσταση στο Χονγκ Κονγκ, λέει ένας διαδηλωτής. Είναι πολύ περισσότερο μια επανάσταση, παρά μια απλή αντίδραση σε ένα νόμο απέλασης υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Τους τελευταίους τρεις μήνες βλέπουμε τους πολίτες να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα για να αντισταθούν στην αποικιοκρατική πολιτική του Πεκίνου».

Στους δρόμους και οι συγγραφείς

Αναζητώντας διεξόδους στην κρίση η τοπική πρωθυπουργός Κάρι Λαμ συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο με 19 εκπροσώπους από τον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο οι εκπρόσωποι ζήτησαν από την πρωθυπουργό να αποσύρει πλήρως τον αμφιλεγόμενο νόμο απέλασης και να αναθέσει την εξέταση της χρήσης βίας από την αστυνομία σε ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Στο μεταξύ στην πρώην βρετανική αποικία οι ως επί το πλείστον ειρηνικές διαδηλώσεις συνεχίζονται. Ακόμα και από τους συγγραφείς, οι οποίοι διαδήλωσαν στο κεντρικό Χονγκ Κονγκ. Ανάμεσά τους και η πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης PEN Τάμι Χο: «Πολλές ομάδες επαγγελματιών διαδήλωσαν τις τελευταίες μέρες στους δρόμους της πόλης. Και τώρα ήρθε η σειρά των συγγραφέων διότι θεωρούμε ότι και εμείς πρέπει να πάρουμε δημόσια θέση σε όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες εδώ στο Χονγκ Κονγκ».

Στέφεν Βούρτσελ (ARD, Χονγκ Κονγκ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ