Στην έκθεση «ΟΛΥΜΠΙΑ: ΜΥΘΟΣ, ΛΑΤΡΕΙΑ, ΑΓΩΝΕΣ» η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για την Ολυμπία και περιλαμβάνει περισσότερα από 800 εκθέματα από σημαντικά μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης – Κείμενο και στα γερμανικά από την ανταποκρίτρια της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ στο Βερολίνο, Αθανασίας Τέελ, στην κατηγορία ΓΕΡΜΑΝΙΑ της  ηλεκτρονικής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, ο Διευθυντής του Μουσείου Martin Gropius Bau κ. Gereon Sievernich και ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο κ. Ελευθέριος Οικονόμου παραχώρησαν σήμερα Πέμπτη 30 Αυγούστου Συνέντευξη Τύπου στους Γερμανούς δημοσιογράφους με την ευκαιρία των αποψινών εγκαινίων της έκθεσης «ΟΛΥΜΠΙΑ: ΜΥΘΟΣ, ΛΑΤΡΕΙΑ, ΑΓΩΝΕΣ».

H έκθεση, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο δελτίο τύπου, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για την Ολυμπία, περιλαμβάνει περισσότερα από 800 εκθέματα από σημαντικά μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης και θα διαρκέσει ως τις 7 Ιανουαρίου 2013.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ είναι χορηγός επικοινωνίας στο σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός, ενώ παρέστη στη σημερινή συνένετυξη τύπου η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στο Βερολίνο Αθανασία Τέελ, όπου υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ στα γερμανικά.

Χαιρετισμοί

Στη Συνέντευξη Τύπου απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμό η Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΑΙΘΠΑ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ο καθ. Hans-Joachim Gehrke, τέως Πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ο καθ. Wolf-Dieter Heilmeyer, τέως Διευθυντής της Συλλογής Κλασικών Αρχαιοτήτων του Βερολίνου, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών.

Στο χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Η έκθεση, η οποία φιλοδοξεί να αναδείξει τη σπουδαιότητα της Ολυμπίας, αποτελεί προϊόν αρμονικής συνεργασίας του Υπουργείου μας, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Martin Gropius Bau. Χάρη σ΄αυτήν μας δίνεται η ευκαιρία, στην Ελλάδα και στη Γερμανία, να θυμηθούμε πως η Ολυμπία μάς ενώνει». Στη συνέχεια εξήρε τη σημασία των πολύχρονων γερμανικών ανασκαφών στην Ολυμπία, σημειώνοντας ότι χάρη σ΄αυτές αποκαλύφθηκε ένας σημαντικός πολιτισμικός θησαυρός και πρόσθεσε: «Σε μια ταραγμένη εποχή, η έκθεση στέλνει με ευκρίνεια ένα ισχυρό μήνυμα που θυμίζει πως ο «ελληνικός τρόπος» εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί τους λαούς του κόσμου». 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον πολιτισμό, ο κ. Τζαβάρας απάντησε χαρακτηριστικά: «Η κρίση, που είναι η σκληρή πραγματικότητα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μέσα από τέτοιες εκθέσεις τον πολιτισμό μας πρεσβευτή για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας που βάλλεται από πολλές πλευρές. Ο πολιτισμός μας ενώνει και μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε το παρόν. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, το μέλλον θα είναι καλύτερο».

Ο κ. Sievernich, ο οποίος παρουσίασε διεξοδικά το χρονικό της συνεργασίας και τους συντελεστές της έκθεσης, χαρακτήρισε τα εκθέματα αριστουργήματα και αναφέρθηκε στην άριστη σύμπραξη των δύο χωρών που θα μπορούσε να αποτελέσει «αφετηρία μελλοντικών κοινών εγχειρημάτων στον τομέα του πολιτισμού». 
Η κα. Βλαζάκη αναφέρθηκε στο σπουδαίο ανασκαφικό έργο που επιτελείται με τη συμβολή των Γερμανών αρχαιολόγων στην Ολυμπία αλλά και στη συνεργασία των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι μέσα από την έκθεση «ανασυντίθεται η εικόνα της Ολυμπίας σε ομόκεντρους κύκλους». 
Στη μοναδικότητα της έκθεσης αναφέρθηκε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν έχουν παρουσιαστεί η αρχαία Ολυμπία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε τέτοιο μεγάλο φάσμα και με τέτοια πληθώρα εκθεμάτων. 
«Είναι σαν όνειρο που πραγματοποιήθηκε», είπε ο κ. Gehrke για τη διοργάνωση της έκθεσης, η οποία, όπως ανέφερε, «βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από μοναδικά εκθέματα που θα σας κόψουν την ανάσα». 
Ακολουθούν βασικά σημεία του χαιρετισμού του Αναπληρωτή Υπουργού και φωτογραφικό υλικό.

Χαιρετισμός Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, 
Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα 



Η έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Martin-Gropius-Bau, παρουσιάζει στο παγκόσμιο κοινό την Ολυμπία στην πληρότητά της. Γιατί, όπως φανερώνουν μία-μία οι λέξεις του τίτλου της έκθεσης, η Ολυμπία είναι πολυσήμαντος «τόπος». Η Ολυμπία είναι, καταρχάς, η φύση, ο «κάλλιστος της Ελλάδος τόπος» κατά τον Λυσία. Είναι ο χώρος που γέννησε μύθους και εισήγαγε, μέσα από την αναπαράστασή τους, κώδικες για να κατανοηθεί ο κόσμος. Είναι το πρώτο πανελλήνιο ιερό, όπου η ψυχή του ανθρώπου συνομίλησε με το θείο. Είναι ο χώρος όπου γεννήθηκε η ιδέα του αγώνα, στην άθληση αλλά και στην αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπερνά διαρκώς τον εαυτό του και να βελτιώνει τις συνθήκες της ζωής του, προσεγγίζοντας τον άθλο. Είναι, επίσης, το σημείο όπου διαχρονικά συμπλέκονται πανανθρώπινες αξίες που έμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο, όπως η ειρήνη, η εκεχειρία και η άμιλλα. 
Αυτήν την Ολυμπία, στην πληρότητά της, παρουσιάζει η έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε. Συνδυάζοντας τα ευρήματα των πολύχρονων ανασκαφών με αρχαίες επιγραφές, αποσπάσματα ιστορικών κειμένων και τον απόηχο των μύθων που έφτασαν ως εμάς, η έκθεση ανασυνθέτει την ιστορία της Ολυμπίας στους αιώνες – από τη μυθική εποχή που ο Ηρακλής οργάνωσε τον πρώτο Ολυμπιακό Αγώνα δρόμου και έστεψε τον νικητή με τον κότινο ως τις μέρες μας. 
Η Ελλάδα συμμετέχει σ΄αυτήν τη μεγάλη έκθεση με 564 εκθέματα από τα Μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως περισσότερα από εκατό εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, φωτίζοντας το σημαντικό σύγχρονο ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στην Ολυμπία. 
Η σημασία της έκθεσης αυτής γίνεται αντιληπτή σε τρία επίπεδα. Καταρχάς, είναι η μεγαλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση της Ολυμπίας μέχρι σήμερα, σε όλον τον κόσμο. Κατά δεύτερον, είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας προσώπων και φορέων από πολλές χώρες, που δούλεψαν μαζί δείχνοντας στην πράξη πως ο πολιτισμός ενώνει και εμπεδώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, το ενωτικό μήνυμα της Ολυμπίας. Τέλος, είναι σημαντική γιατί σε μια ταραγμένη εποχή στέλνει με ευκρίνεια ένα ισχυρό μήνυμα που θυμίζει πως ο «ελληνικός τρόπος» εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί τους λαούς του κόσμου. Θυμίζει τι έχει προσφέρει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο, πόσο έχει επηρεάσει τη φιλοσοφία, την τέχνη και τις επιστήμες. Δείχνει ξανά, με τον πιο εμβληματικό τρόπο, πως η Ελλάδα έγινε γνωστή για το ισχυρό πολιτισμικό αποτύπωμά της – κι αυτό δεν σκιάζεται από οικονομικά μεγέθη, ούτε απαξιώνεται. Υπάρχει, επιμένει και συνεχίζει να προσπαθεί και να εμπνέει. Κι αυτό, πιστεύω, είναι διαχρονικά το αληθινό μήνυμα της Ολυμπίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ