Από το Γενικό Προξενείο Ντύσσελντορφ.

Για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, η ελληνική νομοθεσία παρέχει στους Έλληνες πολίτες που δεν κατοικούν στην Ελλάδα, τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος σε ειδικά εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν στις πόλεις της Ευρώπης όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση Ελλήνων πολιτών.
ιαδικασία συμπλήρωσης/ υποβολής αίτησης – δήλωσης:
1) Η αίτηση συμπληρώνεται μόνο μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΥΠ.ΕΣ. (www.ypes.gr) είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από το Γενικό Προξενείο.
2) Η αίτηση εκτυπώνεται εις τριπλούν μέσω του συστήματος.
3) Οι νέοι εκλογείς που γεννήθηκαν το έτος 1996, συμπληρώνουν ειδική αίτηση πατώντας το κουμπί «Γεννηθέντες 1996» που βρίσκεται στην πρώτη οθόνη «Στοιχεία Αναζήτησης» της εφαρμογής «Αίτηση Έλληνα Εκλογέα κατοίκου Ε.Ε.».
4) Ο εκλογέας υποβάλει στο Γενικό Προξενείο τρία (3) αντίγραφα της αίτησης μαζί με φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή της σελίδας του διαβατηρίου στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία του κατόχου.
5) Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και με νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται. Διευκρινίζεται ότι αιτήσεις που υποβάλλονται μέσω τρίτων δεν γίνονται δεκτές χωρίς εξουσιοδότηση.
6) Το Γενικό Προξενείο συμπληρώνει τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία παραλαβής στα τρία αντίγραφα της αίτησης – δήλωσης και επιστρέφει στον ενδιαφερόμενο εκλογέα το ένα αντίγραφο, ως αποδεικτικό της δήλωσης συμμετοχής του στις εκλογές.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 28.03.2014
Οι εκλογείς εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Γενικού Προξενείου και ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν στην προξενική περιφέρεια.
Διευκρινίζεται ότι οι εκλογείς του εξωτερικού που θα έχουν ήδη συμπεριληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Γενικού Προξενείου και που ενδεχομένως θα βρίσκονται στην Ελλάδα την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών (25.5.2014) για οποιοδήποτε λόγο, δεν στερούνται το δικαίωμα να ψηφίσουν στην Ελλάδα, στο δήμο της βασικής τους εγγραφής, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα έχουν ψηφίσει και στη χώρα διαμονής τους την προηγουμένη (δηλ. στις 24.5.2014, ημέρα ψηφοφορίας στο εξωτερικό).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ