Ο Ελληνογερμανός βουλευτής διεκδικεί άλλη μια πενταετία στη βουλή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, στις εκλογές της Κυριακής (15.05). Με την ελληνική ομογένεια διατηρεί στενούς δεσμούς.Βρίσκεται πάντα περιτριγυρισμένος με κόσμο να τον ακούει να μιλά. Απαντά με ευγένεια σε ερωτήσεις. Δίνει το τηλέφωνο του γραφείου του για όποιον το ζητήσει. Αυτές τις ημέρες ο Χρήστος Κατζίδης βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό στην εκλογική του περιφέρεια, στις νότιες συνοικίες της Βόννης. Απομένουν μόνο λίγες ημέρες από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές στις 15 Μαΐου, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία των 18 εκ. κατοίκων και 13 εκ. ψηφοφόρων. Τα τελευταία προγνωστικά δείχνουν οριακό προβάδισμα στο κόμμα του, το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU), από το Σοσιαλδημοκρατικό. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που το κρατίδιο της Γερμανίας με τους περισσότερους κατοίκους εθεωρείτο προπύργιο του SPD. Κι αυτό προσδίδει μεγάλη σημασία για το κόμμα, που κυβερνά στο Βερολίνο μαζί με άλλους δύο εταίρους.

Διεκδικεί άλλη μια πενταετία

Η μεγάλη αλλαγή έγινε το 2017, όταν ο εκλεκτός της Άγκελα Μέρκελ, άλλα άτυχος ως υποψήφιος για την καγκελαρία Άρμιν Λάσετ, κατάφερε να φέρει το κόμμα στην πρώτη θέση και να συγκυβερνήσει με τους Φιλελευθέρους. Τώρα ο Χρήστος Κατζίδης, που γιόρτασε τότε εξαντλητικά τη δική του πρώτη νίκη στο ποταμόπλοιο MS Beethoven στο Ρήνο, θέλει να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα και την επόμενη νομοθετική περίοδο, στην τοπική βουλή του Ντίσελντορφ. Γι αυτό εργάστηκε επίπονα ολόκληρη την προηγούμενη πενταετία. «Ελπίζω οι πολίτες να έχουν καταλάβει ποιος νοιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια» λέει στη Deutsche Welle.

«Ποιος είχε πάντα ανοιχτά αυτιά για να ακούσει. Ποιος ήταν πάντα εκεί που έπρεπε να είναι. Και ποιος ήταν κοντά στον πολίτη, αξιόπιστος, δεσμευτικός. Ήταν πάντα μια αξίωση από τον εαυτό μου. Ήμουν 26 χρόνια στην υπηρεσία της αστυνομίας πριν περάσω στην πολιτική. Δεν πρέπει οπωσδήποτε να κάνω πολιτική καριέρα, το κάνω από πεποίθηση, γιατί υπάρχουν θέματα που για μένα είναι σημαντικά. Γιατί οι πολίτες στην εκλογική μου περιφέρεια μού είναι σημαντικοί. Αυτές τις αξιώσεις έβαλα στον εαυτό μου και ελπίζω να αποτυπωθούν στις εκλογές της Κυριακής και οι πολίτες να μην το καταγράψουν απλώς, αλλά και να το επιβραβεύσουν».
«Προτεραιότητα έχει ο πόλεμος»

Ελληνικής καταγωγής με προγόνους από τον Πόντο, ο πατέρας του γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετανάστευσε στο Βέλγιο και αργότερα βρέθηκε στη Γερμανία. Την αγάπη του για την πολιτική ανακάλυψε ο Κατζίδης ως στέλεχος της αστυνομίας. Στην αρχική φάση της πολιτική του ζωής υπάρχει μια «κίτρινη κηλίδα», όπως λέει ο ίδιος, στο βιογραφικό του, χαρακτηριστικό χρώμα των Φιλελευθέρων, όπου βρέθηκε για ένα μικρό διάστημα. Από χαμηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος γίνεται το 2014 δημοτικός σύμβουλος στη Βόννη, που του δίνει την ώθηση να περάσει στις εκλογές του 2017 στα βουλευτικά έδρανα του Ντίσελντορφ. Αλλά ποιες είναι οι νέες προκλήσεις, οι νέοι στόχοι για την επόμενη πενταετία; «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν συμβεί πολλά. Τότε τα θέματά μας ήταν εσωτερική ασφάλεια, παιδεία, οικονομία, συγκοινωνία. Φέτος δεν έχουν αλλάξει πολλά, αλλά προστέθηκε η προστασία του κλίματος και το περιβάλλον, που συνδέονται με την συγκοινωνία. Δηλαδή έχουμε τα ίδια θέματα με τότε, αλλά η πίεση αυξήθηκε λόγω διαφόρων κρίσεων από τις καταστροφές που ζήσαμε, πλημμύρες, κορωνοϊός, πόλεμος στην Ουκρανία. Έχουν αλλάξει κάποια πράγματα που θα πρέπει να καταπολεμήσουμε. Κι αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα έχει ο πόλεμος».

Ως εκπρόσωπος της Κ.Ο. σε θέματα εσωτερικής πολιτικής ο Χρήστος Κατζίδης επισκέφθηκε τον Οκτώβριο του 2008 τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, επικεφαλής γερμανικής αντιπροσωπείας. Το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα σφυρηλατήθηκε τα τελευταία χρόνια χάρη στη βαθιά φιλία με την τέως Γενική Πρόξενο στο Ντίσελντορφ, Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Αναζήτηση προγόνων του από τον Πόντο

«Η σχέση μας ήταν καταπληκτική. Βρεθήκαμε μαζί σε πολλές εκδηλώσεις, καλλιέργησα πολλές επαφές, ήταν καταπληκτικό και πήρα μεγάλη στήριξη σε αυτό τον τομέα. Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να παρέχω υποστήριξη εκεί που μπορώ. Υπό αυτήν την έννοια ήταν πάντα μια κατάσταση win- win. Είναι ένα θετικό σημείο σε ότι αφορά στην κοινωνική ενσωμάτωση. Και είναι σημαντικό να συμβάλλω εκεί που μπορώ». Η αναζήτηση των προγόνων του που ξεριζώθηκαν από τον Πόντο συνεχίζει να τον απασχολεί. Ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και σιγά-σιγά το παζλ συμπληρώνεται. Σε αυτόν τον βοηθούν πολύ ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων του Ντίσελντορφ «Ο Ξενητέας» και ο πρόεδρός του Ηλίας Μαυρίδης.Η επαφή του με το ελληνικό στοιχείο την τελευταία πενταετία ήταν πολύ ισχυρή.

Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκατών αισθάνεται ότι έχει πάρει πολλά από τον Έλληνα πατέρα του, εσωτερικά και εξωτερικά. «Δεν τίθεται θέμα να διαλέξω» είχε πει στο μικρόφωνο της Deutsche Welle. «Είμαι Γερμανός και είμαι Έλληνας, έχω δύο καρδιές, η μια δεν μπορεί χωρίς την άλλη». Ο Χρήστος Κατζίδης, ο άνθρωπος από τη Βόννη για τη Βόννη, διεκδικεί την ερχόμενη Κυριακή με αξιώσεις έδρα στην τοπική Βουλή για μια ακόμη πενταετία. Και το βράδυ της Κυριακής θα βρίσκεται και πάλι στο ποταμόπλοιο MS Beethoven για να γιορτάσει, όπως τουλάχιστον ελπίζει, την νίκη που υποσχέθηκε στους ανθρώπους που τον ακολουθούν και τον στηρίζουν. Μια υπόσχεση ωστόσο δεν κατάφερε να υλοποιήσει, να μάθει ελληνικά.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ